2017-11-26
黃大仙。一個舊區,仍然保留了不少懷舊店鋪—-冬菇亭今晚相約了男朋友到黃大仙區覓食,因為有朋友推介黃大仙一個好味既大排檔,朋友話佢由細食到大。讚👍🏻甘今晚就一於去試下,店舖好容易搵,一出黃大仙站,行5分鐘已到,一入去有2間,我地要去既係第2間,大家吾好入錯門口喔😊一入去,我地坐左中間位置既2人枱,店舖外面也有大量座位。我覺得入面舒服啲,至少吾洗吸入煙味🚬。餐廳好旺場,食客不斷。餐房亦有好多選擇,有選擇恐懼症既我如何是好🤔最後揀左10分鐘,決定了食以下3道菜✌🏻鵝片拼墨魚($168):因為朋友推薦呢間既鹵水食物,甘當然要試下。鵝片厚薄適中,用左腩位,好好食😍墨魚就較碎,還好。小菜底墊了豆腐,豆腐夠滑。鹵水汁好味,不油不鹹不太甜,個人覺得好食,值得一試👍🏻韮菜豬紅($45):份量有一大碗,我諗有15件,豬紅無臭無腥味,好食。韮菜都好食,個醬汁不太重味,好味!琵琶豆腐($68):呢個男朋友話一定要食,我第一次食,真係好特別,原來係豆腐加魚肉拌勻再整成一粒粒炸。真係好好食,一啲都不覺得好油,口感好,味道好夾!愛上了這道小菜😋我地再加左白飯同啤酒,埋單$317。價錢有少少偏貴吧,但好食。男朋友話好
仍然保留了不少懷舊店鋪—-冬菇亭
最後揀左10分鐘,決定了食以下3道菜✌🏻
我地再加左白飯同啤酒,埋單$317。價錢有少少偏貴吧,但好食。男朋友話好食就值呢個價啦😝
我地2個都食到好飽好飽。。。下次要再泥試下其他小菜🤓🤓讚呢!
還有小店侍應哥哥都好nice,我覺得好有人情味🙂