2018-02-25
近年冬菇亭有不少新面貌,連日本菜也有供應。記得舊年暑假,同一班好姊妹去美林邨熟食亭一間料理店吃日本菜,食完後,大家都一致認為,餐廳食物水準唔錯,雖然未能與正宗日本料理相提並論,但勝在價錢合理,而且菜式選擇夠多,尤其是午市套餐,非常經濟抵食,所以今年嘅第二場開年飯局,就敲定來這裡開餐。由於揀左中午時段到訪,加上這天陽光普照,天朗氣清,窗外的自然光透進室內,所以感覺特別開揚舒爽。自選配搭午餐,選擇勁豐富,共有 7 大類,除了 3 款是日特價飯及拉麵外,另外仲有丼飯、和食、壹級鐵板燒、滑蛋飯、溫泉玉子咖喱類及豬骨濃湯手打烏冬/拉麵。至於散點方面,項目就包括有日式火鍋、沙律、佐酒小食、炸物、刺身四切、壽司、手卷、卷物、天婦羅、一品料理、浜燒、爐端燒、串燒等等。先來一客山形蟹籽青瓜沙律 ($55) 做前菜,沙律分量不少,砌到成座山咁高,青瓜絲切得夠幼細,新鮮爽甜,加上蟹籽的卜卜脆口感,有營又健康。接著是一碟忌廉蟹肉薯餅 ($28/3件),薯餅炸至色澤金黃,上桌時仍熱辣辣,賣相吸引。挾起一件入口,外皮非常香脆,內裡嘅忌廉亦下得夠多,咬下質感綿滑,富牛奶和牛油香,唯一就是稍嫌蟹肉味唔夠濃,否則食味
自選配搭午餐,選擇勁豐富,共有 7 大類,除了 3 款是日特價飯及拉麵外,另外仲有丼飯、和食、壹級鐵板燒、滑蛋飯、溫泉玉子咖喱類及豬骨濃湯手打烏冬/拉麵。至於散點方面,項目就包括有日式 火鍋、沙律、佐酒小食、炸物、刺身四切、壽司、手卷、卷物、天婦羅、一品料理、浜燒、爐端燒、串燒等等。
接著是一碟忌廉蟹肉薯餅 ($28/3件),薯餅炸至色澤金黃,上桌時仍熱辣辣,賣相吸引。挾起一件入口,外皮非常香脆,內裡嘅忌廉亦下得夠多,咬下質感綿滑,富牛奶和牛油香,唯一就是稍嫌蟹肉味唔夠濃,否則食味更佳。
友人愛吃牛,點了一客午市套餐:火炙安格斯牛肉飯 ($98),丼飯非常抵食,牛肉分量十足,將米飯完全覆蓋。牛肉刨成薄片,炙燒後肉質柔軟又不失牛味,而且上桌時還會附送味噌湯一碗,飯餸連湯,一百蚊有找,絕對超值。
聽說店裡的串燒做得頗出色,既然一場嚟到,就趣趣地揀幾款試下。選了白鱔串 ($48)、大蔥雞肉串 ($22 x 2) 同黑豚腩串 ($18 x 3)。白鱔肉質肥美,魚皮燒至香脆。雞肉串啖啖肉,表面微焦,內裡多汁,大蔥食落唔太辣又夠 fresh,夾埋雞肉吃,令口感無咁油膩!黑豚腩串肉質嫩滑,帶油脂香,配自家煮的燒汁,鮮甜惹味。
壓尾點了焦糖菠蘿 ($28 x 2) 作結,菠蘿面層被燒至微焦,増添了陣陣焦糖香,食落甜美多汁,用嚟做飯後 甜品一流。