餐廳: 稻香 (海趣坊)
資訊:

2021-12-22 497 瀏覽
預留咗是晚冬至喺海趣坊稻香一席原價$3388歡聚連年宴,提前一天落訂可減$200,同家人享用。餐單有乳豬、龍蝦、鮑魚、龍躉、燒雞、帶子、紅燒花膠生翅等等……整餐冬飯,最值得一提係龍蝦及燒雞,其他嘅中規中舉。第一道乳豬,皮脆肉嫩,冇肥肉,感覺係唔膩,鹹淡適中。第二道上湯龍蝦伊麵,有3隻龍蝦,伊麵足料,龍蝦肉質扎實,味道略淡,但冇影響原味。第三道蠔皇鮑魚伴金錢,係整晚最差嗰碟,鮑魚似係罐頭即食鮑,花菇淡而無味,剩得生菜墊底可取。第四道桂花菌炒帶子見番啲揸拿,帶子肉質嫩滑、微彈,桂花菌爽滑,唯略嫌太少,甜豆嫩綠脆甜,沒有草腥味。第五道紅燒花膠生翅,湯底清不糊口。第六道龍躉,火候剛好,但魚味不足。第七道脆皮雞,要俾個LIKE,皮脆肉嫩,味道恰到好處。第八道淮杞泡菜苗,烹調冇難度,尚算可以。第九道糯米飯,軟糯甘香,喺食到水尾嘅情況下,依然感覺可取。而最後那公仔包,裡面是蓮蓉餡,甜度適中,於是一掃而空。整體而言,拉上補下,團體飯餐嚟講都達到要求。
預留咗是晚冬至喺海趣坊稻香一席原價

整餐冬飯,最值得一提係龍蝦及燒雞,其他嘅中規中舉。

乳豬

第一道乳豬,皮脆肉嫩,冇肥肉,感覺係唔膩,鹹淡適中。

上湯龍蝦伊麵

蠔皇鮑魚伴金錢

桂花菌炒帶子

第五道紅燒花膠生翅,湯底清不糊口。

蒸龍躉

第六道龍躉,火候剛好,但魚味不足。

脆皮雞

第七道脆皮雞,要俾個LIKE,皮脆肉嫩,味道恰到好處。

淮杞泡菜苗

第八道淮杞泡菜苗,烹調冇難度,尚算可以。

糯米飯

第九道糯米飯,軟糯甘香,喺食到水尾嘅情況下,依然感覺可取。

公仔包

而最後那公仔包,裡面是蓮蓉餡,甜度適中,於是一掃而空。

整體而言,拉上補下,團體飯餐嚟講都達到要求。

2021-12-21
乳豬