2009-08-29
前幾日和朋友在這裡吃飯,由於朋友即將到歐洲學藝,所以今次要食餐好的.一行三人在晚上九點幾先到,叫了魚翅帶子餐.有燒腩和肴肉,蟹黃翅,蟹份小籠包,帶子皇,豉油王大蝦,炒雜箘,楊枝金露,紅豆糕和白兔先來燒腩和肴肉肴肉一貫水準,質地和味道都不錯.燒腩沒試.跟住就來蟹黃翅以為是飲宴的size,怎料到是double size,(過左九點學麥記??)用個大碗,好似裝湯咁.不過佢係碗翅! 味道很好,不馬虎,用料足,有蟹黃,翅,魚肚等. 食完碗翅都幾飽,感覺很好.蟹份小籠包,感覺不到很強的蟹味,蟹份不多.可能係晒碗翅度.利苑做的好好多.帶子皇,大隻,厚身,好似鋸排咁.好食.豉油王大蝦,到這道菜時,已經飽了.不過見隻蝦好吸引.再食.這也是做得好的,豉油味和蝦味並存.最後飲埋楊枝金露(用酒杯盛著)三人已經食不下紅豆糕和白兔.加上冷氣好大.吃完怱怱埋單走了.(建議大家去這間鴻星的話帶多件外套)一開始見這個餐每位338.心想都幾貴,不過有幾何.抱住一試心態.想不到喜出望外.可以說是物有所值.尾中不足是沒有叫碗白飯放落魚翅中,歎下魚翅撈飯.(如果食埋飯,兩個餐就夠三個人食).等朋友回港之時再去吧.
先來燒腩和肴肉
肴肉一貫水準,質地和味道都不錯.燒腩沒試.
跟住就來蟹黃翅
帶子皇,大隻,厚身,好似鋸排咁.好食.
最後飲埋楊枝金露(用酒杯盛著)