2010-05-24
早期見到大快活一個厚切黑豚肉套餐的廣告BANNER,配有珍珠飯,柚子汁菜絲.好明顯是跟隨那埋什麼什麼吉豬日本餐廳.我這等窮人 XD 吃不起200元一個吉豬套餐,所以平有平食,勁想試下~加上睇埋食家小連所寫的食評,相片中的厚切吉豬如同廣告般:厚呀~.因為公司附近無大快活,只可趁假期走去食.本來想去屯門市廣場的大快活,但由於我們太早晨,就決定行落去置樂分店.一來可以拖延下時間,二來諗住吃完就順便去附近個山行下.一舉兩得.到達置樂分店是10點58分.我和老友先找位子,諗住坐到11點,午市的開始.店內人頭湧湧,相信食客們都趕緊11點前買早餐吃吧…我們等到11點10分,店方沒有換上午餐牌,因早餐牌仍未有意圖拎走.我覺得好奇怪,午市不是11點開始嗎?就行去問收銀員,問午市是幾多點?她說假期預11點半啦.我眼都突埋,不過我在假期時都幫襯過屯門碼頭分店,早餐又真是賣到11點半,雖然我非常肚餓,但真係好想試這個厚吉豬,所以好俾心機等…11點半鐘,人都是超級多,全場人都是吃早餐,因,店方仍落力出早餐嘛.我覺得奇怪,正常這個時候應該有午餐牌吧,或者可以說,這個時侯同時間賣早餐和午餐的話,都是合理的狀況,因為
11點半鐘,人都是超級多,全場人都是吃早餐,因,店方仍落力出早餐嘛.我覺得奇怪,正常這個時候應該有午餐牌吧,或者可以說,這個時侯同時間賣早餐和午餐的話,都是合理的狀況,因為我好幾次在屯門碼頭分店吃早餐,店方都是這樣子.但明顯地置樂分店沒有掛出任何一個屬於午市出現的牌子.
餓到我又忍不住,今次走去水吧問.問一位正在包裝的店員
我:請問午市係幾點開始?
她:假期你預11點半喇
突然她身後的同事上來搭咀(淺啡色圍裙)
同事:仲咩事?
我:我想知午市係幾點開始?
同事:嗱,星期一至五就係11點開始既,但假期要視乎店內情況而定,多數係11點半開始.
我:我想知係全港分店的假日午市都係11點半開始?
同事:同區的時間,間間唔同,要視乎店內情況而定!(開始激動)
我:咁現在係咪肯定11點半?
同事:不過有時係由廚房而定,廚房未準備好的話,11點半都可能未有.
我:[心諗.咁即係點呀?一時一樣]咁今天係幾點開始?
同事:今日廚房話12點先開始!(發惡狀!)
我走去和老友說,我們都覺得無可能等到12點鐘!!!11點半已經是正常人容忍最高限度了吧.最後決定不再好像傻子等一個不知幾時開始的午市,就走去附近餐廳速速醫肚!!!
講真,如果你們出早餐,就算我沒有做過飲食業,但估都估到無可能開店後才開始去準備吧?正如午餐一樣,無理由午餐開始的時間才開始制作吧.我見屯門碼頭分店的燒味部都十點幾開始開工啦.
廣告BANNER上寫的午﹑晚市供應,究竟真相是幾點?無人知,因為連職員都不知.來到此分店,有妹仔大過主人婆之感,因我們要睇廚房話事架~POOR.