2019-01-12
【又一台式飲料店鼎立渣甸街⁉️】➖➖➖➖➖今次去左飲一間9月頭喺銅鑼灣開新分店嘅台式飲品 醋頭家😆(我知我地係遲左啲xd(挨打T^T))冇錯😌佢哋都係開喺渣甸街😮為渣甸街再增添一條長嘅人龍🤷🏻♂️ 唔知渣甸街遲啲會唔會改名做台式飲品街呢😆(笑)(我知唔好笑原諒我🙇🏻♂️)之不過 呢間終於唔係珍珠奶茶or 黑糖鮮奶喇😭 今次特別好多‼️呢間野係專飲醋嘅‼️好似話創辦人係發現依加好多人都有每日都會飲一杯手搖飲品或者咖啡嘅習慣🤢所以佢特別挑選天然釀造左十年嘅果醋再加入植物蔬果酵醋來取代嗰啲飲品😍佢希望能讓每一個人都喝得健康,輕鬆同無負擔🤤佢地主打嘅天然酵醋有🍎,🍑,🍇,青梅同蔓越莓口味可以揀,味道唔會太酸比一般果醋清新🌀 而佢另外仲可以加上水果或者配搭茶 令佢再refresh 啲💕➖➖➖➖➖頂極酵醋飲-(M) ➡️$26➖➖➖➖➖偏私主觀評價💁🏻♂💁🏻♀💁🏻♀️WI: 我嗜酸嘅程度係高到一個點 最鐘意飲酸野😂直程係可以成個檸檬就咁啪😂 同時一啲都唔鐘意食甜野🤢 所以對於開完一間又一間珍珠奶茶鋪我係半點感覺同興奮都冇🤷♀🤷♀ 一飲呢個果醋即刻頓時覺得佢係我杯茶 可以有啲吾係甜到糖尿嘅飲品比我選
頂極酵醋飲-(M) ➡️$26
偏私主觀評價💁🏻♂💁🏻♀
💁🏻♀️WI:
我嗜酸嘅程度係高到一個點 最鐘意飲酸野😂直程係可以成個檸檬就咁啪😂 同時一啲都唔鐘意食甜野🤢 所以對於開完一間又一間珍珠奶茶鋪我係半點感覺同興奮都冇🤷♀🤷♀ 一飲呢個果醋即刻頓時覺得佢係我杯茶 可以有啲吾係甜到糖尿嘅飲品比我選擇 真係好難得我十分之感恩😂😚佢地嘅飲品清清地亦唔會甜 我飲嘅係青梅味 我覺得感覺有啲似台式酸梅茶但就酸啲啲 雖然好飲 但係我都覺得有啲簡單 如果可以更多配搭同層次會更好咁🤔🤔
➖
💁🏻♂️WU:話說,我真係好小飲醋🙈飲得最多嘅已經係天下1號我今次叫咗蜜桃酵醋 一開始頭幾淡我係覺得非常之酸🙈而且浸味有啲假🤦🏻之後我再試一試啊WI 嗰杯小冰嘅 哇‼️酸到我個樣變咗emoji (示意圖😖) 不過過咗一段時間當啲冰開始溶嘅時候 我就覺得比較可以接受 💁🏻♂️因為啲溝淡左啲 我覺得佢加綠茶嗰杯野應該會好飲好多
因為始終一杯野都唔細 如果成杯都只係得醋冇其他野去中和佢嘅話我覺得對於本身唔係太鍾意酸野嘅人會太Over 🙆🏻♂️所以如果你地本身唔係食得太酸 但係又想試吓的話 記得叫多冰 or 配搭咗其他飲品嘅Version 💁🏻♂️
➖➖➖➖➖
醋頭家(銅鑼灣店)
銅鑼灣渣甸街36號1號鋪
➖➖➖➖➖ #hkfoodie #wiwufoodie