2018-09-02 1404 瀏覽
如果住喺中上環或者西區嘅人而又鍾意食豬雜嘅人,一定聽過陳春記。佢係位於上環皇后街街市入邊嘅一個檔攤,平時呢度一定會好多人,如果你中午你食飯嘅時候黎,你要預早少少嚟,如果唔係基本上你要等位。呢度嘅嘢食好簡單,就係得嘅大嘅豬雜面同埋細嘅豬雜面。細嘅$30 ,大嘅$50。但一般對於我來講呢都係一碗大嘅,細嘅唔係會唔夠食,你可以揀要唔要豬紅同埋加唔加菜。佢最好嘢嘅就係呢佢得一個師傅做同埋一個樓面,但係佢個豬什呢完全冇異味,無論豬肺豬心豬潤豬肚豬腸全部都幾好,加埋胡椒味嘅熱湯,再配埋佢自己嘅辣椒醬,呢個味道係perfect match。如果大家食一碗麵都唔夠飽嘅話,可以過去隔離曾記粿品買幾個粿品食,嗰度都係高水準之作,大家可以多啲去上環皇后街街市發掘一啲高水準嘅食物。

2018-08-17
  • 豬雜米