2022-12-29
行經旺角見到鋪面以湖水綠色為主調的「魚事者」,望望餐牌原來主打食魚麵,見未試過就買返屋企試下小店設有立食位置😉撈魚麵有3️⃣款,可以揀半份/全份仲有魚湯麵,小食同飲品提供喺返屋企途中已經聞到陣陣的蒜香,很誘人🥹選用環保紙盒及紙袋,紙盒經過用心設計,連裡面都有圖案🫶==========🔹又香又臭蒜油雞翼魚麵撈 (全份) $58有4️⃣大隻飽滿雞翼連青瓜絲及魚麵雞翼以炸方式處理,有不錯的蒜油香,肉質嫩滑魚麵有輕淡而唔腥的魚味,麵質彈滑煙韌,喜歡!撈上蒜油汁沒違和感推介指數:8.5/10==========🔹綿綿芝士汁吉列豬扒魚麵撈 (全份) $581️⃣整塊的吉列豬扒連紫菜,番茄粒及魚麵吉列豬扒粉漿薄,外皮炸得香脆可口,肉質鬆化帶肉汁,蘸上沙律醬更滋味魚麵撈上芝士汁,味道濃而不膩恰到好處推介指數:9.5/10==========🔹過癮咖喱汁餃子魚麵撈 (全份) $584️⃣隻飽滿的炸餃子連紫菜,木魚及魚麵餃子大大隻,外皮焦脆,豬肉餡豐富帶鮮味魚麵撈上咖喱汁,小辣的咖喱味道突出推介指數:9/10==========🔹「蒜」你識撈香滑腸粉 $25叫咗小辣加入大量蔥花及蒜蓉腸粉軟滑,蒜味香濃突出,配上甜豉油及辣
小店設有立食位置😉
撈魚麵有3️⃣款,可以揀半份/全份
仲有魚湯麵,小食同飲品提供
喺返屋企途中已經聞到陣陣的蒜香,很誘人🥹
選用環保紙盒及紙袋,紙盒經過用心設計,連裡面都有圖案🫶
🔹又香又臭蒜油雞翼魚麵撈 (全份) $58
有4️⃣大隻飽滿雞翼連青瓜絲及魚麵
雞翼以炸方式處理,有不錯的蒜油香,肉質嫩滑
推介指數:8.5/10
🔹綿綿芝士汁吉列豬扒魚麵撈 (全份) $58
1️⃣整塊的吉列豬扒連紫菜,番茄粒及魚麵
魚麵撈上芝士汁,味道濃而不膩恰到好處
推介指數:9.5/10
🔹過癮咖喱汁餃子魚麵撈 (全份) $58
4️⃣隻飽滿的炸餃子連紫菜,木魚及魚麵
餃子大大隻,外皮焦脆,豬肉餡豐富帶鮮味
魚麵撈上咖喱汁,小辣的咖喱味道突出
推介指數:9/10
🔹「蒜」你識撈香滑腸粉 $25
叫咗小辣
加入大量蔥花及蒜蓉
腸粉軟滑,蒜味香濃突出,配上甜豉油及辣椒油,份外惹味
鍾意食腸粉的朋友一定不能錯過
推介指數:10/10
==========
食完將盒放返入紙袋時先發現原來店家非常有心地喺紙袋上寫咗:「好味」就係「魚麵」,我真係唔夠細心🤭
整體食物質素超乎預期,而且定價合理,性價比真係好高,感覺小店出品好用心,可由包裝盒到賣相及食物質素看得出來
估唔到魚麵係咁好味㗎😋