2015-02-07 3980 瀏覽
好彩今日朋友放假,可以一早去拎定飛,如果唔係,lunch得一小時嘅我,一定注定同 School Food無緣喇 School Food記得初開時,我為咗食佢,竟然等足兩個半鐘,真係好瘋狂講番今日先,因為一早 plan咗下午茶,所以只好叫咗3款食物 share啦!因為朋友唔係好食得太辣,所以就叫咗烏卒卒(壽司卷)、水冷麵同牛肉拌飯!大家要留意呀,用餐時間係有限嫁,要睇住啲時間做人呀,無記錯嘅好似係個半鐘!烏卒卒(壽司卷)好快就到喇,唔知係太多人叫,定已經整定呢?其實呢道菜可以用得意同好食嚟形容黑炆炆嘅仍其實係用墨汁整成嘅,餡就係墨魚喇,食落,我分唔到係因為墨汁定餡嘅關係,真係食到好明顯嘅墨魚味道!外面嘅紫菜有淡淡嘅麻油香,食落仲係脆嫁!配埋偏嘅沙律醬,果然感受到韓式 + 西式嘅味道!我自己就食唔到有辣味,不過朋友就話 feel到有小小微辣感,但唔會嗆到佢要灌水嘅同時,亦都刺激到佢愈食愈多,難得搵到佢嘅心頭好,我都唔介意少食啲啲!食緊烏卒卒(壽司卷)同時,其實水冷麵同牛肉拌飯都同時上檯喇!水冷麵可以話係我嘅大愛酸酸嘅汁湯加上冰,令麵冰凍起嚟,大家唔好睇佢噤樣,其實實底下有啲紅紅嘅醬,撈埋之

烏卒卒(壽司卷)
水冷麵可以話係我嘅大愛
酸酸嘅汁湯加上冰,令麵冰凍起嚟,大家唔好睇佢噤樣,其實實底下有啲紅紅嘅醬,撈埋之後真係酸同辣嘅對戰
水冷麵
當然酸酸地係好開胃,但佢確實係今次3個菜當中最辣嘅!先講麵條,幼身質地,食落煙煙韌韌又唔糊口,very good!配菜用咗蛋、青瓜絲同梨!值得一提嘅係,薄薄嘅梨片清新白甜,可以中和酸度,加埋就係一個好好嘅清新主菜,難怪韓國人噤鍾意係夏天食水冷麵啦
牛肉拌飯
最後就係牛肉拌飯喇,有啲可惜嘅係,食慣鐵鍋上嘅我,見到係碗裝,有啲失望,但講到明係加入咗西式元素,我又明嘅!一見到就好多配料舖係上面,這大概就係拌飯嘅特色吧!個人嚟講,對呢個菜喜愛度一般,份量一般!外加一個辣醬,單獨試個,其實係一半酸一半辣,加咗一半之後就撈起!
紅色一條條嘅配料,我唔肯定係咪辣蘿白條,爽脆微辣嘅佢幫牛肉拌飯加分不少!但其他特色欠缺,相信下次我會選擇另一款作代替
2015-01-15
  • 烏卒卒