2004-06-13 30 瀏覽
外地朋友出的題目:1.食海鮮2.同時有地道風景同節目玩下3.全程舒服唔駛捱要一次過滿足晒佢地三個願望,竟然俾我稔到這個多年未到的老套地方。開車去接佢地,好彩游艇會停車場對外開放,一出黎就係駁艇個碼頭,大熱天時唔駛捱。凈係碼頭影相己經令到佢地好興奮,原來咁易湊。抵達的時侯見有些裝修在進行中,睇怕將來又會面貌一新矣。循例帶佢地去魚池參觀一下,同西貢鯉魚門真係無得比。係無乜選擇之下揀左芝士焗龍蝦伊麵底,蒜蓉粉絲蒸扇貝,辣酒花螺再加點心同炒菜。好吃嗎? 應該咁話,係魚池自己揀,新鮮係絕對無問題,而且三種海鮮同整法都係穩陣派,任何廚整都衰極有限。果然不出所料,中中地啦! 芝士唔夠香濃,蒜蓉好少少,辣酒辣得黎無酒味,海鮮熟但唔算過火,連埋點心炒菜同甜品都係不過不失啦! 如果係西貢肯定好好多。但係兩位朋友卻吃的非常開心,足見香港海鮮水平,閑閑地中中地,己經到外地食客。當然少不了扮皇帝拍拍照。落樓行樓梯才知道二樓開了全新新派豪華裝修的新地方,恐怕是要拿大刀斬遊客的頸矣。幸好剛才看不見,避了這一劫,其實此類食店,我覺得裝修都係娘D好,咁遊客先會有旅遊feel。戲肉是轉乘小機動船到避風瑭兜風,兩位朋友仲開
外地朋友出的題目:
1.食海鮮
2.同時有地道風景同節目玩下
3.全程舒服唔駛捱
戲肉是轉乘小機動船到避風瑭兜風,兩位朋友仲開心過細路仔,好彩今時今日數碼相機實在太方便,否則肯定不夠菲林用。想不到一個自己從來唔會去的地方都可以頂番兩野,下次或者叫上小船上吃會更多fun哩!