2018-02-25
開了不久的日本餐廳,主打omasaki ,質素高的選擇。今天都嚟到呢到嚐正嘅味道。講到嘅時候見到師傅淨係拆緊一隻蟹,仲需要將蟹入邊啲肉逐少逐少咁樣拆出來,需要嘅時間,功夫同埋心思真係要好多。頭盤有海膽豆腐,春荀,海蝦。淺嚐一下,帶動味覺,為之後的盛宴作準備。深海池魚,平時我都唔係咁鍾意食呢隻與因為我好驚食到佢嗰陣腥味,但師父講得岩,呢一種並不是腥味,係新鮮的魚味,而且配上特製的酸汁,額外開胃。新鮮的赤貝,大大隻,經過不小的工序才整出來的肉塊顯得相當矜貴。食嘅時候略為沾一沾檸檬,唔會影響原有嘅鮮味,又唔怕腥。金目鯛刺身,外邊經過火燒,迫出油脂,配上飯,油脂感得宜。時令的鯖魚,一款魚有兩種味道。新鮮吃的肉質煙韌,鮮味重。經燒過表面的,油被迫出,暖和的口感,別有一番風味。到了中拖羅,師父放上了新鮮的芥末蓉,不僅沒有喧賓奪主嘅感覺反而令到中拖羅嘅油膩感全消。之後就係我最鍾意食嘅大拖羅,正常來講大拖羅嘅油脂分泌係非常之高,所以食落口會有好creamy 嘅感覺,食得多反而會膩,但係今次師傅用火燒過,包上紫菜,唔會膩之餘,味道創新!燒銀雪魚,係我最鍾意食嘅魚。平時我對魚真係冇乜興趣。但係一講到鱈魚我
金目鯛刺身,外邊經過火燒,迫出油脂,配上飯,油脂感得宜。
燒銀雪魚,係我最鍾意食嘅魚。平時我對魚真係冇乜興趣。但係一講到鱈魚我當堂可以成碟食晒,因為燒出嚟嘅肉滑溜之餘,仲會有種香甜嘅味道,我十分中意。
再來就係蟹醋啫喱配蟹肉,就係我哋啱啱入嚟師傅用左好多心機整個隻蟹,依家終於可以食落口啦。啫喱食落酸酸甜甜咁非常之開胃,配埋蟹肉嘅鮮甜, 錦上添花。
跟住就係壽司嘅階段,左口魚壽司薄切,肉煙韌鮮甜。
牡丹蝦壽司,原隻牡丹蝦師傅即場切開起肉,食落去嘅蝦肉非常之厚身,鮮甜。
炙燒赤睦魚,口感比較軟身。
北海道馬冀海膽蟹腳壽司,本身用上成個蟹肉包住壽司飯已經係非常之重本嘅作品,再喺上面加埋兩大片大大嘅馬糞海膽,豪華矜貴得來又美味。
三文魚子就是我只可以話係我朋友嘅最愛,一個人可以食到兩件。
右口魚邊,左口魚食得多,右口魚原來都有個喎。
拖羅手卷用上中拖羅,大拖羅中嘅肉整成吞拿魚茸,整出嚟嘅質感又唔會太肥,又唔會偏瘦剛剛好。
就是完咗之後就到湯,用返頭先食過嘅牡丹蝦蝦頭再加上魚煮咗好耐嘅湯,濃度十足,鮮甜味美,就算食到好飽都不容錯過。
最後就係甜品,用上雞蛋煮出嚟嘅,味道質感似蛋香嘅蛋糕。
仲有就係呢個紫薯焗布甸,雖然已經非常之飽。但係食完鹹野又點可以冇個甜品做返結尾。
整個套餐所選用嘅食材真係非常之矜貴,而且新鮮,但係呢度嘅價錢唔貴,整出嚟嘅嘢食又有心思,真心值得黎試吓。