2009-04-17 37 瀏覽
如爐兄所說, 這一間車仔麵帶給我們一班新界仔好多回憶. 昔日, 從大埔坐火車出九龍, 九龍塘有榴賣三文治, 雞脾的....名字都忘記了....紅磡...一路行出尖東....昔日的尖東Burger King 同 南京牛肉麵, 亦是令成家一停下腳步的地方. 只可惜, 時過境遷, 以上的一切, 一早已換上新店. 這在只能在記憶中回味.眾多一出火車站便去食既地方, 既然九龍塘有, 紅磡有, 旺角又點會冇呢. 如果一出站朝弼街天橋落山. 明記呢間麵檔仔. 永遠會讓家人, 尤其是母親, 停下來, 食碗麵仔.今時今日, 人已經搬出市區, 旺角東鐵路站, 已經少出入了好多. 來明記食麵, 不是由火車站行落黎食, 而是從彌敦道, 慢慢行入黎, 就回味一下吧. 叫了一個粗麵, 後來後悔沒叫油麵, 因為車仔麵, 油麵先係主角. 看見牛筋牛腩不太靚, 改以豬腸, 牛丸同墨魚丸為伴. 豆腐清湯中, 再加少少腩汁. 雖然牛丸, 墨丸不是什麼靚物, 普通, 每樣三粒, 已經值回票價. 說好食, 個豬腸最好食.自己拿著碗麵, 在長版打個空位坐下, 不用20分鐘, 可以食哂碗麵. 收拾東西出來, 又是旺角的不夜天.