2024-01-29
今日去左馬鞍山探朋友,走嘅時候順便食埋晚飯。呢個商場都幾多嘢食喎,地下行到最尾尾見到呢間餐廳幾大,食上海嘢,老公話不如食呢間。內裡環境好大,空間感十足。無論一家人或者朋友食飯,都會坐得幾舒服,氣氛幾好。餐牌都幾多嘢食,老公唔想諗,叫左個二人餐,有涼菜、湯羹、小炒、酸菜魚同飯,都幾多嘢食。水晶餚及脆皮素鵝:水晶餚肉幾靚,層次分明,味道鹹鹹地夠味道;脆皮素鵝外皮輕脆,裡面有冬菇同蘿蔔絲等,咬落好香,幾好食。酸辣湯:味道酸酸唔太辣,幾開胃。最驚喜就有裡面有蝦,有種升級左嘅感覺。糖醋排骨:排骨炸到剛好熟,口感比較軟熟,炸粉又唔會好厚,甜甜酸酸,都係一個開胃餸。特色酸菜魚:酸菜魚唔會話煮到爛晒,味道帶點麻,小辣,裡面有雲耳、芽菜同酸菜等配菜,吸晒D湯汁又幾好味。崧子菜粒炒飯:份量多,炒飯粒粒分明,唔太油。配料除左有崧子同菜粒外,仲有火腿同雞蛋,加埋一齊炒就晒香。酒釀丸子:送嘅糖水,桂花味好香,丸子細細粒煙煙韌韌,清清淡淡夠香甜。上海小籠包 (單點):夠熱多汁,肉夠鮮味,唔錯。
酒釀丸子:送嘅 糖水,桂花味好香,丸子細細粒煙煙韌韌,清清淡淡夠香甜。
上海小籠包 (單點):夠熱多汁,肉夠鮮味,唔錯。