2019-03-01
今日同老公去左炮台山附近搵野食,見到呢間叫太元樓既中菜,裝潢幾靚,食物又幾吸引,所以就入去試試奶油津白娃娃菜非常鮮甜,浸落奶油醬汁到,啖啖都好好味,又不會過咸,好少可咁快清到一碟菜!太元特色豆腐其實佢係香煎玉子豆腐,外表熱騰騰和香脆,表面鋪滿了海苔,內面軟滑,很考工夫,配上新鮮小棠菜和菇類,感覺很健康小籠包呢到既小籠包非常出色,表皮薄,咬一小口,內裹肉汁隨即爆出黎,好多汁!!滿分桂花糖藕呢款小食我第一次食,蓮藕吸收了桂花糖醬,裹面還有糯米,微暖的,我當佢甜品咁食,正腌篤鮮就咁睇個句唔知咩黎,原來係小棠菜,豆腐,火腿,荀等煲成的鮮甜靚湯。溫馨提示,呢款湯係超大碗!!!幾個朋友一齊share就剛剛好最後仲叫左隻乳鴿,只係$28咋!燒得很香脆,調味又不會過咸,就咁食都ok,唔使叫飯食
奶油津白
太元特色豆腐