之前聽聞過呢間點心專門店都唔錯,所以今日就嚟試一試~-去到門口嘅時候諗住攞飛,但個電子攞飛系統壞左,要問職員攞飛,但假日有好多人,啲職員好似都好忙,所以等拎飛都要等5分鐘🤔同埋可能因為太多人太忙,職員有時都有少少唔耐煩🤔不過我覺得呢啲嘢就互相體諒嘅~都明白佢哋人手不足嘅時候真係忙到踢晒腳🥲🧆避風塘蘿蔔糕呢個避風塘嘅味道好香口好好食,配上煎炸到外皮有啲酥脆嘅蘿蔔糕,口感好豐富~但係蘿蔔糕略嫌太粉,食唔到入邊有蘿蔔🙁🍞流心豬仔包呢個流沙奶皇包外型好可愛😆不過略嫌個皮有啲厚,唔算好多流心🥟蝦餃呢個蝦餃皮薄餡靚,入邊好多隻大大粒嘅蝦😋好爽口彈牙🫔蜜汁叉燒腸個皮同樣整得好薄👍🏻不過我嫌佢唔係好多叉燒,同埋即使淋完豉油都唔係好夠味🥟小籠包同樣係皮薄餡靚😆一咬開勁多肉汁爆出嚟‼️🥟燒賣我個人其實鍾意食魚肉燒賣多過酒樓嘅豬肉燒賣,因為其他酒樓嘅燒賣多數好油或者好鹹,但呢度嘅燒賣大大粒,食得出有豬肉同蝦嘅口感,食咁大粒都唔會覺得膩👍🏻🍲蟲草花燉雞湯呢個湯唔好睇佢細細兜,啲精華真係喺晒入邊👍🏻入邊勁多湯料,有蟲草花、金華火腿、螺頭、瑤柱等等,令到個湯勁濃!好正😋🧆蘿蔔絲酥呢個我就麻麻哋,入邊啲蘿蔔絲太腍,冇
之前聽聞過呢間點心專門店都唔錯,所以今日就嚟試一試~

🧆避風塘蘿蔔糕

🍞流心豬仔包
呢個流沙奶皇包外型好可愛😆不過略嫌個皮有啲厚,唔算好多流心

🥟蝦餃
呢個蝦餃皮薄餡靚,入邊好多隻大大粒嘅蝦😋
好爽口彈牙

🫔蜜汁叉燒腸

🥟小籠包
同樣係皮薄餡靚😆一咬開勁多肉汁爆出嚟‼️

🥟燒賣

🍲蟲草花燉雞湯

🧆蘿蔔絲酥
呢個我就麻麻哋,入邊啲蘿蔔絲太腍,冇咗個口感,整體味道偏淡,但又比較油膩
總結:呢間點心專門店嘅經典點心類型,尤其是係啲蒸嘅食物,我都覺得做得非常出色👍🏻但其他特色小點同埋煎炸類型嘅食物,我就覺得仲有進步嘅空間🤔
2023-10-23
15 分鐘 (堂食)
  • 蝦餃
  • 小籠包