2008-06-15 25 瀏覽
提供咗2個選擇,友人揀呢間,jun 14, 08,6大嚟食晚飯,叫咗 : 1) 生炒骨-先睇個汁,就體驗到咩叫做掛醬,即個醬汁剛剛好包住肉同配料,無嘜多餘喺碟底-個生炒骨上粉好薄,亦喺剛剛炸好,好熱,入口個肉好鬆,1d都唔實,保持到足夠嘅濕度,所以唔乾,真喺做到好好,唔怪得之咁多食家都讚好啦,果然比1般酒家做得出色 2) 釀青椒-店員介紹因佢哋最出名嗰d(泥鯭粥,南乳豬手,蛋煎白飯魚,天下第1椒...........)都唔太啱友人口胃-要咗唔辣嘅青椒,另可選擇辣嗰種-個青椒好厚肉,仲厚身過d魚肉,爽,新鮮同有質素-味道清清哋,少鹽做法,食其原味,其1友人就要+豉油,但我哋咁多個都唔需要 3) 蒸雙芯-即梅菜+菜芯+肉碎-亦喺少鹽做法-不俗 4) 煎藕餅 (訂)-見食家寫要留訂先,心諗有無咁誇張呀,但照跟-訂,去到先知如果唔留,真喺好有機會賣清光-1碟都幾多塊,已嗅到1股剛做好嘅熱氣,外煎得脆口,食到好多料,有藕粒,臘肉粒,魚肉,又帶d爽口,味道好豐富,又香口-呢味好出色,真喺有別般藕餅 5) 粟米斑塊-呢個1碟唔喺好多塊,得好似8塊左右-難得已經淋晒獻,但個皮食落仍好鬆脆,個魚肉亦結實

1) 生炒骨

2) 釀青椒
-要咗唔辣嘅青椒,另可選擇辣嗰種
-個青椒好厚肉,仲厚身過d魚肉,爽,新鮮同有質素

3) 蒸雙芯
-即梅菜+菜芯+肉碎
-亦喺少鹽做法
-不俗

4) 煎藕餅 (訂)
-呢味好出色,真喺有別般藕餅

5) 粟米斑塊
-呢個1碟唔喺好多塊,得好似8塊左右
-難得已經淋晒獻,但個皮食落仍好鬆脆,個魚肉亦結實

6) 豉油皇炒麵
-可以

7) 梅子蒸蟹 (訂)
-要咗2隻 (~$42x)
-但可惜唔多肥美,又唔多鮮,所以只喺食到個甜甜酸酸汁嘅味
-喺咁多味最失色又最貴嘅1味,唔叫佢,可以換嚟好多碟小菜
-見其他食家勁讚,莫非我哋唔好彩???

8) 白飯 x 4

9) 白糖糕 (送)
-有酸味,普通貨色

- 食到最尾1道時,後面嗰張枱傳來1陣炒飯香,最後問侍應,原來喺揚州炒飯,下次有機會要嚟食吓。除此之外,店員仲介紹有鹹魚炒飯同蛋白炒飯

- 嗰晚好多人嚟食飯,訂位時已講好幾時要交枱

- 以前舊舖去過1次,今次喺新舖嘅第1次