2019-01-20 197 瀏覽
喺大陸成日食川菜都不外乎係酸菜魚,水煮魚等等非常辣同惹味嘅菜式。而喺香港,為左迎合香港人口味,通常都唔會食得返係大陸食嘅果種惹味嘅辣度。今次係我第一次食十二味,佢係港島開到成行成市,終於佢踩入旺角開舖店舖唔大,但裝修好有中國特色。食川菜當然要食辣,極度勸喻唔食得辣人仕要先經訓練先好試食川菜今次我地揀左酸菜魚我地揀左小辣,已經有好大進步嘅我竟然覺得小辣都好辣,有驚喜食得勁辣嘅人仕應該會覺得好正!通常香港食到嘅酸菜魚只會食到辣椒嘅辣味,呢個有啲大陸水準,湯底都能夠食得出酸菜味,仲越浸越辣至於魚方面,店家用左鱸魚,好滑無骨唔腥,份量都好充足,very good仲有萵筍同埋菇作配料添!蒜泥青瓜又估你唔到咁好食,落左白醋同埋大量蒜泥,青瓜特登切到好細粒,所以蒜泥可以完全沾滿每一口青瓜酸酸味味非常開胃!最後黎個甜品真係完美作結,細細舊少食多滋味,炸到脆卜卜嘅外皮,再加埋軟熟嘅內裡,外邊沾上黃豆粉再點埋糖漿,係完美嘅熱食甜品!其實有啲似糖不甩,但就係脆卜卜嘅外皮加左分但如果個糯米糍嘅口感再煙un啲就好啦蜜瓜牛奶有豐厚啲牛奶口感,非常creamy,唔知係咪用左日本蜜瓜呢,outcome出嚟超級甜😂係超

店舖唔大,但裝修好有中國特色。

今次我地揀左酸菜魚
酸菜魚

我地揀左小辣,已經有好大進步嘅我竟然覺得小辣都好辣,有驚喜
仲有萵筍同埋菇作配料添!
蒜泥青瓜
酸酸味味非常開胃!
紅糖糍粑

但如果個糯米糍嘅口感再煙un啲就好啦
蜜瓜牛奶

係超級值得推薦嘅川菜,下次要試埋佢地嘅香辣鍋!!

酸菜魚
蒜泥青瓜