2019-01-29
原本今日放假諗住去文華餐廳食早餐,點知瞓晏咗去到變咗常餐囉,但係價錢都仲算正常,而且種類又多,啱晒我易啲咩都想食嘅人。而且估唔到嘅事普通一間茶餐廳,都竟然可以食到點心首先叫咗個燒賣先,分量依然跟足傳統,一中四件,但係最重要嘅係粒粒都咁大粒,入口爽口彈牙,陳皮煙煙銀銀,越食越滋味。山竹牛肉大大粒,入口滑脫脫,果然係啖啖肉啊,雞扎係我至愛,雞肉滑溜,豬肚爽口,估唔到茶餐廳,都可以做到酒樓嘅水準。果然抵讚啦⋯⋯糯米雞大大隻,用荷葉包住,充滿香香嘅荷葉香氣,份量好充足,一啲都唔係你呀,入邊夠晒足料,呀媽食完個糯米雞已經好夠飽啦。牛肉麵,牛肉完全係鮮牛肉,充滿牛尾,入口爽口,面一啲都唔林新,入口爽口,係我最愛嘅棉質,而且個湯都唔蝕架,濃濃嘅肉味,真係好味到連湯都唔剩一滴啊。火腿炒蛋,火腿都係一般嘅火腿,但係要讚下個炒蛋呀,好香蛋味,而且最緊要係炒得好滑,唔會過咗火,配上龍龍牛油嘅厚多士,呢個早晨,果然夠晒醒神呀⋯⋯
而且估唔到嘅事普通一間茶餐廳,都竟然可以食到點心
首先叫咗個燒賣先,分量依然跟足傳統,一中四件,但係最重要嘅係粒粒都咁大粒,入口爽口彈牙,陳皮煙煙銀銀,越食越滋味。山竹牛肉大大粒,入口滑脫脫,果然係啖啖肉啊,雞扎係我至愛,雞肉滑溜,豬肚爽口,估唔到茶餐廳,都可以做到酒樓嘅水準。果然抵讚啦⋯⋯ 糯米雞大大隻,用荷葉包住,充滿香香嘅荷葉香氣,份量好充足,一啲都唔係你呀,入邊夠晒足料,呀媽食完個糯米雞已經好夠飽啦。 牛肉麵,牛肉完全係鮮牛肉,充滿牛尾,入口爽口,面一啲都唔林新,入口爽口,係我最愛嘅棉質,而且個湯都唔蝕架,濃濃嘅肉味,真係好味到連湯都唔剩一滴啊。 火腿炒蛋,火腿都係一般嘅火腿,但係要讚下個炒蛋呀,好香蛋味,而且最緊要係炒得好滑,唔會過咗火,配上龍龍牛油嘅厚多士,呢個早晨,果然夠晒醒神呀⋯⋯