2021-11-02 55 瀏覽
Bacchus係意日fusion菜為主打,意菜主,日菜副,以日菜獨有的味道提升意菜嘅精神,小編覺得廚師完全做到。店舖裝飾一樣出色,每枱都有一盞美美枱燈,能做出美美嘅影,仲有所用嘅碟是一整套,美極了。-🌹飲品飲品用香檳怀上,加上飲品呈黃色,真的以為飲緊香檳,但其實小編覺得比香檳更好。味道兩層設計,底層係接骨木花茶(Elder flower),加上薑汁氣水,茶味加薑味加甜味再加上氣,從原來嘅茶提升至另一層次,味道香,更有保健養生功效,大愛了。-🌹Bacchus Salad沙律本來係一般嘅garden salad,但因為配了日本柚子同小編最愛嘅日木芝麻,整體加了分變得不一般,仲有佐以西班牙火腿,提升了整體香味同口感,讚。-🌹南瓜湯南瓜湯香甜滑,並且係素,再加分,讚。-🌹Honey Roasted French Chicken Supreme這主菜係招牌慢煮法國黃油雞,以標準75度慢煮,肉質juicy,而皮以蜜糖烤,又香脆又偏甜,小編認為這皮先係主角,心諗可以利用這脆皮設計另一道主菜,讚。-🌹炒森林野菌配黑松露意大利飯意大利飯好多時都配以黑松露,顯功力就在飯嘅軟硬程度同醬汁,廚師這兩方面都達到

🌹飲品

🌹Bacchus Salad

🌹南瓜湯
南瓜湯香甜滑,並且係素,再加分,讚。

🌹炒森林野菌配黑松露意大利飯
意大利飯好多時都配以黑松露,顯功力就在飯嘅軟硬程度同醬汁,廚師這兩方面都達到水準,講唔出係乜但就好似第一次食那樣嘅感覺,配搭嘅野菌,有幾種,炒上,香,整體水準以上,讚。

🌹New York Cheesecake
最後甜品係芝士蛋糕,細細一件,芝士味濃,擺盤精緻,讚。
炒森林野菌配黑松露意大利飯
炒森林野菌配黑松露意大利飯