2018-10-02
朋友帶路去中環食omakase,Menu有三個set,我地揀左極set,包晒天婦羅,刺身同和牛。首先頭盤係菠菜汁京都露荀冰涼既露荀好醒胃。因為係當造,所以好好食同好新鮮。第一次食生粟米,非常爽口而且甘甜!煙鴨胸都好好味,配埋Wasabi更加將味道帶出。而柚子豆腐嘅質地同平時食開有點不同,軟綿綿的。松茸清湯 松茸係日本係高級食材,估唔到喺度可以食到都當造嘅松茸。松茸湯非常清甜,作為食刺身前嘅準備十分良好。刺身一啲腥味都冇,而且非常新鮮。黑鱸魚同池魚食落脆口,非常好食。拖羅脂肪亦都好均勻,入口即溶,大力推薦。蝦天婦羅隻蝦好大隻,而且炸粉唔會太厚影響口感同埋蝦嘅鮮味。配埋特製咖喱鹽,味道非常好食。大蜆入面釀左香菇同洋蔥仲有芝士,非常惹味。第一次食呢種食法嘅秋刀魚,秋刀魚包住紫蘇葉同梅,感覺好新奇。秋刀魚亦係當造,所以零舍新鮮。和牛好嫩,薄切較為入味同嫩口。輕輕煎過嘅飯團上面有梅子醬,再用清湯浸住,口感多變,非常特別! 紅薯炸到外脆內軟非常正,最特別係要點白蘭地再沾白糖食,第一次咁食 ,頂級正!蜜瓜非常香甜而且入口即溶!作為總結真係完美!
首先頭盤係菠菜汁京都露荀
冰涼既露荀好醒胃。因為係當造,所以好好食同好新鮮。
大蜆入面釀左香菇同洋蔥仲有芝士,非常惹味。
和牛好嫩,薄切較為入味同嫩口。
蜜瓜非常香甜而且入口即溶!作為總結真係完美!