2024-08-02
今日Duck哥🦆同阿仔去咗太子食泰國菜,餐廳名叫泰聚 @thai.gather.hk ,食完後Duck哥🦆覺得可能係近年食過最出色嘅泰國菜😍。店舖裝潢簡約乾淨,竹籠罩燈飾,增添泰國風格🇹🇭,座位舒適,空間感足,感覺好chill🥰。酸辣青檸鮮魷魚 $238原條新鮮魷魚🦑加入高湯、大量香料、青檸汁及辣椒🌶一齊煮,魷魚鮮香彈牙,味道酸辣惹味,醒胃又好食。值得一讚係呢碟菜式連明爐上枱🔥,用細火保持溫度,令食味更佳。炸蝦餅 $98蝦餅炸得香口乾身,蝦味鮮香,口感彈牙😍。原個菠蘿炒飯 $138飯底炒得香口乾身,加上豐富嘅配料,有蝦🦐、魷魚🦑、青口🦪、新鮮菠蘿肉🍍、提子乾🍇及青豆,味道微酸香甜又清新。另送上小碟炒香嘅腰果及肉鬆,食客可按個人喜好添加入飯中,令食味更加豐富香口🥰。三色香芒糯米飯 $68芒果🥭新鮮香甜,糯米飯有3️⃣種口味:原味、蝶豆花及班蘭味,味道各具特色,口感軟糯香甜,蘸上甜中帶咸的椰漿,真係好食到停唔到口🥰。
酸辣青檸鮮魷魚 $238
炸蝦餅 $98
蝦餅炸得香口乾身,蝦味鮮香,口感彈牙😍。
原個菠蘿炒飯 $138
三色香芒糯米飯 $68