2017-04-23
西環 堅尼地城一帶因為港鐵通車而成為新聚腳地咁當然要過一過黎 搵下有咩好食又特色既味道啦好耐無食過辣野 忽然又想食下即時搵飯腳揀下有咩湘川滬菜可以醫下肚有條街叫日富里 真係好細 如果唔睇清楚應該會行過左都唔知望到門口滿堂紅咁既樣就知唔少野 湘川味道極濃入面佈局都係同正宗湘川滬食館咁 極濃中國設計特色 未食先辣喇!!!紅色燈籠高高掛 借問先生何處來?!相聚於湘聚 雖然我辣既程度好低 但就是想食一口不竟天氣又潮濕又變返涼 辣可以怯濕都係對身體有幫助既!!松茸清燉雞湯 $48未進入辣之領之前 飲返碗老火湯補一補先|松茸 菇中皇牌 因為佢生長速度慢 人手培植困難 具有獨特的濃郁香味所以好多人都話佢係松露之後 最珍既菌類之一 成碗湯都有成十粒松茸係到 香味極強 而且加埋雞去燉制 極度鮮甜濃郁 飲完個人都即時熱晒!!!酸辣雲耳(小辣) $48根據待應所講 佢地既辣係無因為係香港開舖而減少一直維持返湘川本土既辣度 所以我地開頭叫正常辣 佢都好好心咁諫言我地最後要左 "小辣" 又好好采 係小辣 因為真係夠辣 岩岩好 如果再辣多少少我諗真係會噴火!!! 雲耳好爽口而且用上既係鮮耳而唔係乾雲耳加工 爽度
咁當然要過一過黎 搵下有咩好食又特色既味道啦
好耐無食過辣野 忽然又想食下
即時搵飯腳揀下有咩湘川滬菜可以醫下肚 有條街叫日富里 真係好細 如果唔睇清楚應該會行過左都唔知
望到門口滿堂紅咁既樣就知唔少野 湘川味道極濃 入面佈局都係同正宗湘川滬食館咁
極濃中國設計特色 未食先辣喇!!! 紅色燈籠高高掛 借問先生何處來?! 相聚於湘聚 雖然我辣既程度好低 但就是想食一口
不竟天氣又潮濕又變返涼 辣可以怯濕都係對身體有幫助既!!
未進入辣之領之前 飲返碗老火湯補一補先|
所以好多人都話佢係松露之後 最珍既菌類之一
而且加埋雞去燉制 極度鮮甜濃郁 飲完個人都即時熱晒!!!
根據待應所講 佢地既辣係無因為係香港開舖而減少
最後要左 "小辣" 又好好采 係小辣 因為真係夠辣 岩岩好
如果再辣多少少我諗真係會噴火!!!
雲耳好爽口而且用上既係鮮耳而唔係乾雲耳加工 爽度更好
酸辣汁好開胃 而且佢加配左既黑醋更香濃更有營養 份量都係出奇地多
見到隔離枱食 到都流晒口水
賣相好吸引 而且香味四溢 每一條寸骨都好公整大條
雖然佢望落好多辣椒咁 但食落其實並唔係咁辣
而且佢用上大量孜然粉去燒烘 一食就好有川味
肉質細嫩夠JUICY 一支骨唔會有多餘既咬口
越食越想食 味道仲LAST好耐添!!!
岩晒鐘意嗒返兩杯既大男人飯局食
牛展我諗大部份人都好鍾意食 而且咩做法都有
比如台式既滷水牛展或者港式清湯牛展
只要係本身夠淋身牛筋位又夠彈牙既話 真係上品!!!!
極度香口 而且牛展本身好似特別大塊
軟又彈牙 食落好重牛味 惹味度係爆燈!!!
如果加多杯双精既話 真係好似三國演義既將軍咁 乾杯!!!!!!!!!!!!
食左咁多肉又咁重口味 真係要點返個菜食下
要點一定點菠菜 夠爽口之如又高纖維 真係會暢快啲
炒野好有鑊氣 唔會輸比個啲乜乜小炒皇或者大排檔
份量都好多 食多兩條菜又有咩所謂呢?!