2023-02-07
唔係朋友帶我黎都唔知中環新開左間咁隱世既意大利fine dining,餐廳門口裝修得好低調,就咁經過完全唔知係咁高級既餐廳~入左餐廳之後又係完全另一個feel,餐廳環境設計十分modern,而且氣氛好好,好適合節日慶祝。平日夜晚黎到都差唔多full house,非常之熱鬧。我地兩個今次揀左5 course tasting menu,無諗過每個course 既portion好似平時order a la carte 既份量咁大,真係多到食唔哂,feel到餐廳誠意十足。一開始amuse bouche既海膽魚子醬吞拿魚他他味道十分鮮甜,其後既黑醋配芝士口感非常獨特,食落酸酸鹹鹹咁。雖然餐廳俾左我地試三款唔同年份既黑醋,但唔係幾食得出有咩分別。另外值得一提既係餐廳仲俾左杯champagne我地做welcome drink,飲完之後仲幫我地refill~starter我地揀左生紅蝦薄片同吞拿魚他他。兩款前菜味道都相當不俗,但一開始唔知個amuse bouche都係吞拿魚他他,唔係果話會想揀其他starter試下~第一個main係pasta,我地試左開心果紅蝦青醬長通心粉同芝士黑松露義大利麵。個人覺
第一個main係pasta,我地試左開心果紅蝦青醬長通心粉同芝士黑松露義大利麵。個人覺得青醬長通心粉味道會比較特別,好少食到開心果味咁出既pasta,不過略嫌通心粉口感有d過硬,再煮得腍番少少會好d。
食完個pasta已經飽飽地,好後悔第二個main我地叫左個800g Rib Eye for two。上菜果下見到塊扒咁生有d surprise,無諗過我地叫medium rare會變左做好似rare咁,好好彩餐廳好貼心咁幫我地叫廚房再燒熟d塊扒,熟左之後好食勁多~
最後個dessert cart超級豐富,有藍莓panna cotta、tiramisu、pastry同朱古力,但食到最後真係太飽,所以每樣都正係可以試少少。另外仲有跟兩杯dessert wine,酒精濃度較高,無咁易入口。