2015-04-15 2628 瀏覽
友人介紹,一試專門食羊的大漠。一入門口,有小許黑,差d以為無開。內裡裝修總算有異國風情。不過,坐位不多,木椅。人多時可能會幾嘈。一坐低,有一小碟前菜。醃製菜,我覺得唔好食。淡淡味的,有點脆。最後,唔記得睇有無收錢。羊肉粉絲湯,叫了一個大,每人有兩碗左右。入面有羊肉,木耳,冬菇等。唔肥,好勁羊味,濃度剛好。羊肉好軟滑woo, 好淋。羊鬆手 抓卷,用薄餅包羊肉碎,花生,果仁 提子碎,生菜等,但做到好似日式手卷。不過,食嘅時候有d煩,入面的料跌哂出來。生菜新鮮,薄餅都熱熱的。整個組合好清,不會好油的感覺。花生及果仁沒有油益味,呢個真係好緊要。羊味不太覺,不喜歡吃羊的人可從這個開始。燒羊排,一客四件,平均每件約$40, 不是很大件,燒的熟度剛好,嫰滑,吃不到雪味,肥瘦適中。羊本身沒有調味,但佢地提供了香草粉及辣椒粉,友人說辣椒粉都辣,至於香草粉就沒有特別。不過,配菜個賣相就差d, 好似重用過嘅感覺。飲品叫了一個羊奶及大棗茶,羊奶唔蘇,有點似乳酪,大棗茶就真是大棗茶咪。整體來說,不算便宜,但總算唔需要去到上環先食到算有質素的羊呢。
友人介紹,一試專門食羊的大漠。

2015-04-12