2022-10-11 1486 瀏覽
今日食Lunch, 同事帶左我去左一間歷史悠久嘅上環韓國餐廳 – 梨花苑韓國料理同事話呢間韓國菜餐廳已經開左三十幾年. 一去到睇D裝潢都似係有返咁上下年紀, 但又未至於係殘舊果隻. 座位都叫舒適闊落.雖然係lunch hour, 大約一點鐘, 但眼看嘅大約七成滿人, 唔駛等位.佢lunch 有set menu, 都幾多選擇, 價錢大約$80 - $120不等.今次就試左個鐵板牛肉蘑菇飯, 而我兩個同事分別就order左個豆腐湯煲同什錦石鍋飯一落order, 侍應馬上就上左6碟前菜. 真心覺得呢6碟前菜都好食,係食得出韓國人整嘅味道.鐵板牛肉蘑菇飯: 牛肉份量唔算太多, 但個醬汁煮完嘅牛肉好濃味而且好淋. D蘑菇同西蘭花配菜都OK. 如果隻煎蛋係太陽蛋會更好.另外,豆腐湯煲係石鍋上, 跟白飯同一碗湯. 同事食過話OK. 不過都係比較少海鮮材料. 另一同事食嘅什錦石鍋飯, 佢就話正, 因由頭食到尾D飯都係熱到出煙. 加上佢落左辣醬, 撈均食更野味😋全程服務態度都幾好, 有主動加茶. 之前有另一同事食過話服務態度好差 (所以呢次佢無黎食). 但我地呢次又唔覺….唔知係好彩定真係改善左….最

,係食得出韓國人整嘅味道.

最後埋單每人around $100, 我覺得都值嘅, 以食物質素, 同起上環食lunch坐呢舒適度