2023-01-14 72 瀏覽
新一年,活躍帶轉到來橙色線。東涌應該將成為我HappyFriday嘅新據點。嚟到東怡路Sheraton,沿海幾間同酒點相連嘅Dockside酒吧餐廳,環境氣氛同夜景都似足澳洲,係我鍾意嘅chill vibe渡假feel。嗯,機場與週邊,都充滿著我喜歡嘅人與事,回憶很多,依家連工作也與這邊相連,emmmmm so far feeling so blessed。‑ ‒ – Friday night嚟到會有live band,表演喺podium位置,基本上幾間G/F 嘅餐廳都可以「共享」美妙嘅旋律。@Cabana Breeze 喺最近海邊嘅位置,門口位置擺放兩張極寬敞嘅圓形藤椅位,方便 carry pets嚟嘅朋友坐喺室外。燈飾、擺設、傢俱及盆景等嘅mix & match,由內到外嘅都散發著華麗嘅東南亞國家風情🌴,未叫嘢食都經已令人有想打卡嘅衝動😂。嘢食,整體都out of expectation,特別一讚嘢食上菜速度好迅速,餓鬼啱晒!講返個餐廳自介講明招牌菜係石窯爐烤,咁自然係要試試啲「烤物」!🥩Grill prime #striploin 叫咗medium rare,雖然有少少overc

‑ ‒ –

嘢食,整體都out of expectation,特別一讚嘢食上菜速度好迅速,餓鬼啱晒!講返個餐廳自介講明招牌菜係石窯爐烤,咁自然係要試試啲「烤物」!🥩Grill prime #striploin 叫咗medium rare,雖然有少少overcook,但烤嘅火候控制得相當好,有smokey嘅焦香同時入口肉質嫩滑,美國牛嘅脂肪比例剛好,烤後有肉汁得嚟又唔會太油膩。而on-side 畀得CLS超闊綽嘅rocketssss🥗亦大大加分!

另一個main係Brick-chicken 普羅旺斯烤春雞,留意返係烤唔係燒,不得不再強調餐廳厨房嘅grilling 方面好出色,雞肉冇點調味,入口未到話超juiyc但肉質就超嫩滑,至於成道菜嘅香氣風味主要嚟自外皮灑滿孜然同🌿香草,所以識食確係要連皮食先正😆。

倒序介紹🤣講返個前菜嘅Burrata and Ikura,其實係我最鍾意嘅菜式。Mozzarella本身係口感柔軟「芝」味偏奶香,所以拌入鹹鮮味突出嘅紅魚子就好鬼fit!仲有已撈入油醋同basil嘅kale同蕃茄同black olive,成佪combination 我畀99分🥰!

• Burrata and Ikura
• US Prime Steak ’Tagilia’
• Brick Chicken
• Chiaro Prosecco Doc, Glera, Italy/Vento
• Red wine 2018 Barbera