2022-10-06 47 瀏覽
原來香港有荷蘭菜既餐廳!其中一間係尖沙咀既The Dutch House Restaurant。裝潢充滿歐陸風格,而且所有擺設、牆身既畫作都關於荷蘭。今日我試左lunch set。荷蘭以海鮮聞名,lunch set 既菜式大多數同海鮮相關,令人非常期待😚小食有兩款-芝士丸同牛肉丸。牛肉丸既味道最令人意想不到,味道係平時紅酒牛尾,非常驚豔。前菜係橡木煙燻野生鰻魚,鰻魚煙燻過,所以有一陣特別香味。肉質方面爽口,魚油唔算多。沙律菜加左蜜糖芥茉醬好惹味!荷蘭傳統青口鍋入面勁多青口,脹卜卜仲好鮮甜,而且蔬菜湯亦好好飲,入面有芹菜、紅蘿葡等等。拖鞋包加左蒜蓉再焗非常香脆,再點埋落蔬菜湯認真一流👍🏻主菜可以三揀一,我揀左香煎荷蘭鱸魚。外皮好脆,有一定魚香,加上薯仔、翠肉瓜等配料,令人非常滿足。甜品有自家製蘋果批,即叫即焗所以等左十五分鐘。酥脆香甜既蘋果批配上雪糕非常出色。成個lunch set都充滿驚喜,令人非常滿足。

成個lunch set都充滿驚喜,令人非常滿足。
2022-09-17
  • 荷蘭傳統青口鍋