2022-06-09
平時喺屋企都好鍾意食刀削麵,出街食就真係好少啦,原來都有幾多餐廳係主打刀削麵嘅。今日去大角咀就係食咗一間刀削麵餐廳,佢同我平時自己煮開嘅唔同,佢係主打冷拌或者熱拌,即係撈麵🤣🤣我哋叫咗好多嘢食,因為Menu太多,花多眼亂,又眼闊肚窄, 最尾試完之後呢,有幾個係比較出色嘅第一個一定要嗌嘅係麻辣東坡肉😎😎個麻辣可以俾你揀要咩辣度,而個東坡肉層層肥肉同瘦肉分明,咬落去唔會乾爭爭,因為啖啖都伴隨住油香🤤 佢仲要係厚切,一大舊咁食落口,真係人間極品,不過就有個弊病,就係食完好飽😅 佢一碟有三件,我食咗一件已經食唔落喇🙈另一個都非常出色嘅係佢個花雕醉雞,隻雞嘅骨好細,啲肉好大件,最重要嘅係個師傅唔會切到薄切切,舊舊厚切咁食,真係人生一大享受🥰 佢嗰隻花雕酒唔算好濃,淡淡地,幾啱我胃口, 同埋花雕醉雞係會跟兩邊糖心蛋,啱晒啲鍾意食蛋嘅人士😋另外個拌麵真係不錯不錯,撈埋啲青瓜絲,芝麻醬,花生碎等等,食落口又好夾喎😆😆下次返屋企都可以自己試吓整,我哋個拌麵就叫咗豬頸肉同埋牛筋腩,相對啱啱食嘅醉雞同埋東坡肉,呢兩個反而冇咁出色,不過都係好食嘅,但係前者食落去真係10分大嘅驚喜,所以如果你想試埋呢啲,建議你
另外個拌麵真係不錯不錯,撈埋啲青瓜絲,芝麻醬,花生碎等等,食落口又好夾喎😆😆下次返屋企都可以自己試吓整,我哋個拌麵就叫咗豬頸肉同埋牛筋腩,相對啱啱食嘅醉雞同埋東坡肉,呢兩個反而冇咁出色,不過都係好食嘅,但係前者食落去真係10分大嘅驚喜,所以如果你想試埋呢啲,建議你最後先食醉雞同東坡肉🤣
原來佢喺紅磡都有分店嘅,如果下次食就去個邊算,就腳啲方便啲😁😁
銘興山西刀削麵 (大同新邨) (大角咀)
大角咀埃華街89-105號大同新邨L座大衛樓地下4B號舖