2019-02-12 218 瀏覽
事原講述,本人每逢星期六都會系統一條街度參加教會聚會,聚會完基本上都會一齊食晚餐。本身大家都例牌去龍X冰室食既,但係由於X門冰室D野食越食越垃圾,所以最後位大家個胃著想,開始穩其他晚飯選擇了。咁Arm 最近就開左間新刀削麵鋪,我就身先士卒去試一試呢間刀削麵啦。題外話,因為紅磡臨近Poly U,同一時間又有好多內地生會過來覓食,所以我地其實都唔難系呢區穩到又平又令既中國各地菜式。姑勿論呢間刀削麵正唔正宗,但係一行入門口你就會見到廚房位有部機系度削緊麵,咁樣唔打得都睇得啦😂😂😂至少唔系用壽X牌都可以加分啦。穩位坐低,就見到有一罐醃蘿蔔系檯面度。小弟孤陋寡聞,印象中其中一間有醃蘿蔔食既就系深水埗劉森記,想不到到紅磡都會有得食,蘿蔔都幾爽脆,入味,過癮。再看菜單,本人由於比較中意食乾撈既麵,就點左個牛腩筋麻辣拌刀削麵。下單後,店員就操作機器開始削麵,保證條條麵都新鮮,唔會稔到變糊仔。唔洗五分鐘,刀削麵就上台了。香菜同花生就基本啦,最驚喜就個麻辣醬。平日街外食到既味通常都系老乾媽再加辣椒油再加下醋同豉油,但係呢個麻辣醬竟然系用番茄醬炒成,為成碗麵帶來一D新鮮感。我無標明要咩辣度,應該就Prese

唔洗五分鐘,刀削麵就上台了。香菜同花生就基本啦,最驚喜就個麻辣醬。平日街外食到既味通常都系老乾媽再加辣椒油再加下醋同豉油,但係呢個麻辣醬竟然系用番茄醬炒成,為成碗麵帶來一D新鮮感。我無標明要咩辣度,應該就Preset小辣辣。雖然無論系麻定辣,呢碗麵都唔多夠,但係新鮮既番茄味為成碗幹拌面帶來左一種甜味以及清新感。雖然各位辣鬼可能唔會太中意呢種麻辣醬,但係如果當系番茄醬拌麵都不失為一個好選擇。而且呢種溫和既辣味,都好適合各位食開TamSon三小辣既朋友仔試下。

講到牛腩筋,呢個就好迷了。我第一舊食既牛筋,軟,化,鬆軟順滑而入味。正當我想品嚐多一件既時候,咦,硬左甘多既?再咬,確實口感與第一塊差距甚遠。我唔知到底系我好彩定唔好彩啦,但係如果想吃好吃的牛筋的話,可能都好睇彩數。反倒牛腩水準真的不錯,入味是當然的,而且十分大件,唔系車仔麵碎腩Size,調味剛好,鬆化而無渣,實屬佳品。縱觀全碗麵,最唔驚艷既就係個麵底,就係普通既麵,有D似隔離街牛肉拉麵個質感再彈牙+粗少少,口感比較實在,但真的談不上是十分的優秀,不過不失吧。

綜合而言,呢個麵其實系真係唔差既,以四十幾蚊既價錢來講都抵食過大奸樂或者車仔麵既。如果大家甘Arm經過的話,是值得大家試一下的,可以給大家一個 不一樣的刀削麵。