2019-02-13 910 瀏覽
放工同媽食晚飯,佢話今日攰攰地想落街食,就由黃埔行左去紅磡嗰邊食。佢話上次見嗰頭又開左麵店同車仔麵等等,佢又鍾意食北方麵,就入左黎呢間刕舙馫😲個名好特別,但我唔識讀🤪一睇個名就知係食北方麵啦,阿媽本身好鍾意食呢D,所以佢即刻心心眼😍就話要入去。見到門口有拉繩,估佢中午真係要排隊,因為附近多廠又多寫字樓,肯定好旺好多人。店員都笑話係,不過見佢而家平日晚市都有唔少人,密密有人入黎食,估佢雖然唔係開左好耐但口碑都應該幾好😚菜單以刀削麵🍜為主,雖然咩麵都係寫麻辣🌶但都可以少辣或走辣既,好彩~因為老媽子食唔到辣,佢就叫左個水餃🥟刀削麵。我就揀左鴨腎🦆刀削麵,既然阿媽走辣,咁我就試下少少辣,睇下佢個麻辣味如何。跟餐可以加錢有埋飲品,我地揀左要凍豆漿🥛佢都係外購既,衛生包裝都幾香豆味。媽子又加左個豬耳👂🏼小食,都係可以揀唔辣,唔錯。我覺得個豬耳好爽,少少鹵水味幾香口。不過阿媽就覺得有少少硬。先來左阿媽唔辣既水餃刀削麵,清湯得黎都有蒜、蔥同埋芫茜🥬令到食麵時香口D (當然要走青可以要求)。一睇個麵質好似好唔錯! 店員話佢地既刀削麵係機削,但因為速度快,所以個厚度適中同埋個麵粉猜得多,所以削出來既麵🍜係

凍豆漿

麻辣豬耳仔(小)

水餃刀削麵

先來左阿媽唔辣既水餃刀削麵,清湯得黎都有蒜、蔥同埋芫茜🥬令到食麵時香口D (當然要走青可以要求)。一睇個麵質好似好唔錯! 店員話佢地既刀削麵係機削,但因為速度快,所以個厚度適中同埋個麵粉猜得多,所以削出來既麵🍜係爽彈,有北方麵既煙韌,麵質香、唔會過粉或太厚。好食! 水餃做法都係似北方餃子🥟,皮相對地厚身D,但個麵皮都係彈彈地,而且入面既豬肉好香,正!
鴨腎刀削麵,拼金沙骨
鴨腎、金沙骨

再來我既鴨腎麵係鹵水汁加左少少麻辣🌶好惹味! 相比之下,有少少呢個麻辣汁配個刀削麵又真係好食D,就算我唔食得太辣,都可以接受,亦唔駛驚個麵會索哂D汁變到好辣。因為可以變拼,所以我揀左鴨腎拼個金沙骨🦴。佢都炆到好入面,索個麻辣汁都好食,連唔好辣的媽子都忍唔住試左舊,仲要話好食!🥳
價錢都好公道,同埋個麵真心好食,久唔久都可以黎😋
2019-02-12
凍豆漿
麻辣豬耳仔(小)
鴨腎刀削麵,拼金沙骨
鴨腎、金沙骨