難得今個星期五😌放假,瞓到11点才起床,心血來潮😉就去红磡覓食啦~,下晝2点幾食完文華咖啡冰廳一份扒麵餐後,仍口痕痕,耳猶未盡隨意逛逛,行到差館里,偶然發現一間頗有特色嘅小店……1987 Hot Dog店舖雖小,只有百多呎,但店內外都佈置得頗有心思充滿好奇心的我被吸引了坐下問老闆,有甚麼招牌小吃,但不要太飽,他推介我試一隻炸子雞翼釀腸仔$12, 我諗又吾貴,試下啦!不過他說要等5-8分鐘,因為雞翼是生炸,需時等候。一隻香噴噴嘅雞翼终到我手,外皮炸得似豉油色,炸得好均勻,火喉控制得很好,咬一啖,感受到甚麼是皮脆肉嫩又多汁,再吃下去,發現雞翼去了骨外,還刁鑽的是脆皮腸仔釀在中間,太巧手…好绝,兩重口感,脆上脆…妙不可言 !!雞翼皮薄,兼且沒有平時坊間吃到有些黃色肥膏😞在雞翼皮內邊,女士可以放心吃多兩隻。因不是繁忙時間,只有我和老闆,他很健談,和我聊天。原來老闆一人包辦,並無其他店員,他每天工作14小時,好勁呀!除了美味炸子雞翼釀腸仔外,還有他親自調製的特式醬汁熱狗,原始風味…至爆醬班尼迪,價錢由$18~$48。近期熱門口味係口水雞,雞肉絲配搭麻辣醬,花生碎和沙律菜,睇到已流晒口水,下次要帶
隨意逛逛,行到差館里,
偶然發現一間頗有特色嘅小店……1987 Hot Dog

店舖雖小,只有百多呎,但店內外都佈置得頗有心思
充滿好奇心的我被吸引了
感受到甚麼是皮脆肉嫩又多汁
,再吃下去,發現雞翼去了骨外,還刁鑽的是
近期
,下次要帶埋嗜辣嘅朋友來試 !!
衷心like 💖👍推介此小店
2016-09-23
10 分鐘 (堂食)
下午茶
  • 炸子雞翼釀腸仔