2018-06-14
去開黃埔,諗住去食"x豚屋",點知黎到已經轉左另一間 (真係轉得快)。見係食牛的特別部位,朋友又無所謂所以就入左去試試。每張墊枱紙上有清楚表示餐廳主要提供的食用部位及每個位置需要煮幾耐,咁就唔驚Overcook啦。由於有朋友唔想食辣,所以我們叫左個鴛鴦湯底。一邊係餐廳主打的牛骨湯,另一面更特別的係牛骨加酸菜。酸菜牛骨湯個味,幾似"譚x"的酸辣湯底,仲要越煮越辣,鍾意辣的必定要試試。黑百葉的份量都幾多下。雖然整體有D散,不過口感都幾爽。牛肉餃其實係用餃子皮包住手打免治牛肉。我係第一次食,所以無得同其他餐廳比較, 不過皮又唔厚,味道不錯。朋友要求要叫牛雜,但本人唔多好,所以我無食到。不過朋友仔話幾好味,如果下次再黎都會Encore。到了重頭戲:牛~肉~ 牛駝峰的脂肪唔算多,不過細看會見到好密好幼既油脂,所以食落的口感都好淋身。另外我們叫左吊龍伴,呢個位係牛的背脊位,油脂分佈幾平均,食落又重牛味,所以我地食完再叫多一碟。==============================鍾意我分享的,我邀請你訂閲我的食評,我會繼續與大家繼續發掘有咩CP高的冰糧!(敬禮)
鴛鴦酸菜牛骨湯
黑百葉的份量都幾多下。雖然整體有D散,不過口感都幾爽。
黑百葉
牛肉餃