2020-05-09
好多餐廳一開分店,食物質素就會參差不齊,令人失望。前兩日同老公再食金鶴拉麵,竟然有驚喜。依稀記得上年年尾喺食過金鶴嘅天后店,前兩日出咗北角喺城市花園到搵嘢食又見到金鶴拉麵,咁就再encore!一入門口就有店員同客人量度體溫,亦有消毒用品提供,咁大家都食得放心!牆身有鶴鳥嘅壁畫,好有東洋氣息!戴住口罩喺街到行完興烚烚,老公一坐低就話要叫支嘢飲,我哋叫咗支冷榨橙汁,甜甜酸酸,無添加,都幾解渴。老公又叫咗同上次一樣嘅極濃雞白湯拉麵。拉麵嘅配菜依然好豐富,有炸牛蒡,慢煮雞肉,叉燒同糖心蛋。同上次一樣,雞湯鮮味濃郁,真材實料!老公都讚配料用心製作: 牛蒡炸得香脆,雞肉柔嫩,叉燒肥瘦均勻。拉麵配埋濃郁嘅雞湯,果然值得encore!今次我就試咗沾麵(金鶴雞白湯沾麵)。食落兩碗麵最大分別係沾麵更加粗身彈牙有口感,沾上濃郁嘅雞湯,真係好滿足。咁多種配料,我最欣賞嘅係雞肉,真係好嫩滑,好少食到咁高質嘅雞肉!總括嚟講,金鶴嘅拉麵即使開咗多間分店,食物依然好有質素,值得一再encore!
牆身有鶴鳥嘅壁畫,好有東洋氣息!
冷榨橙汁