2019-01-05
友人想食越南嘢,就選了火車頭。餐廳裝修設計是火車車廂,頗有特色。牛油果軟殼蟹紙米凍卷- 有4大件,軟殻蟹炸得酥脆,牛油果creamy,生菜爽口,用米紙包住一齊食,口感豐富,清新不油膩。蔗蝦- 有2件,但切開有4大件,蝦肉爽口彈牙,淡淡肉。裏面的蔗,咬下去有很多汁,味道清甜。牙車快沙律- 材料有雞絲、椰菜絲、大樹菠蘿,味道帶有微酸,清新開胃。配煎炸野一齊食很適合。火車頭招牌湯河- 湯底是正宗越南牛肉湯,味道濃郁,有牛肉汁鮮甜,湯底不算肥膩。材料豐富,牛肉不韌不太肥,牛筋大大件,牛丸爽口,蘿蔔清甜。河粉分量非常大,我哋以為係普通湯粉size,點知上枱,見到係足夠兩人分量。生熟牛河- 湯底是一樣,有很多片牛肉,鋪滿河粉上面。分量雖不及火車頭招牌湯河大,但都比平常多。