2018-04-02
就嚟出差,當然係想食好啲, 出去8日,由華北去華南, 食盡各省分中菜,但麻辣非常鬼佬能接受, 所以就決定係出差前食番餐川菜 ,預先慰勞自己, 首選銅鑼灣呢間冇劣評 嘅川府宴, 因為自己未試過,而且啲相望落去環境好好。一嚟做就畀咗個前菜小食,個芋片好好味,唔油膩, 比出面一般嘅 更有心思。冷盤我哋叫左拍手拍青瓜,夫妻肺片價錢唔平, 但勝在份量足。 青瓜爽脆,而且層層疊起, 每層中間均掃有辣醬辣油, 減少青瓜被油浸的肥膩咁。夫妻肺片係我經常會叫嘅川菜,因為同滷水係同一煮法,只是更重味一些,加了 辣椒油 ,花椒粉、滷水、芝麻、芹菜等。 而且佢堆到座山咁,分量算多。蔥爆肥牛, 牛肉好鮮嫩,問咗侍應, 佢地話係用安格斯牛肉,唔怪之得牛肉味重。 炒得有鑊氣,大蔥都好好食, 牛肉又唔會過熟。紅油抄手,皮做得好薄,晶瑩通透,而且廚師叫我哋要盡快食, 因為剛做起,冷卻後個皮就會冇咁滑, 果然個外皮係好幼滑, 而且每個雲吞上面都鋪上了均勻辣椒醬,好惹味。另外叫咗擔擔麵,但原來呢間擔擔麵係乾麵,比我想像有落差,覺得唔夠花生, 麻醬味,但定價錢38蚊係全晚最平的一項整體嚟講食物質素好,環境唔錯 ,可以enco
整體嚟講食物質素好,環境唔錯 ,可以encore