2019-02-13
今天早上本想陪媽咪去飲茶,但媽咪說今天是初七人日要吃粥,算啦都不重要,最重要是媽咪喜歡就得。因此陪她去食粥,因是過年日子有些鋪都未開門做生意,唔想媽咪失望,只好上網搵,好彩搵到附近有間滿粥粥品,果然好多人初七要食粥,去到見到好多人排緊隊,排左20分鐘都好快,可能食粥比較快。地方不大但都覺乾淨。我們叫左1碗白粥$9,煮得好綿有米的香味,過年吃得太多油膩食物,食碗白粥實在係唔錯的選擇,媽咪話好耐無食過及第粥$35,本想唔比她食,算啦過年就比佢食,因唔想她吃內臟食物,當及第粥送來時我都有食,發覺內臟洗得好乾淨,粉腸無苦味,而且仲不會太鹹,味道剛剛好。一碟炒麵$10,可惜芽菜太少,味道也不錯,一碟炸两$19,油炸鬼唔太脆口,下次來食我會食腸粉,因腸粉比較滑,總共食左$73,覺得媽咪話要去食係岩既,粥可清清腸胃,結帳完出來時見到門口又排左長龍比我之前仲長,好食果真多人排長龍都要吃!✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨如果大家喜愛我寫既食評📝,麻煩幫幫手比個愛的鼓勵❤️,我會寫更多豐富既食評比大家!🤤✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨
白粥
及第粥