2017-06-28 604 瀏覽
同朋友行銅鑼灣唔知食咩好,但又想食平d,朋友就帶左我黎hysan既kikusan。原本以為hysan除左food court之外食野應該好貴,再加上間餐廳裝修得好高檔(雖然最後坐門口面向商場同朋友並排坐),打開餐牌竟然有驚喜,打卡必點既kikusan roll都係68蚊;唔點酒類或者特飲,平平地點杯烏龍茶都係5蚊。今次同朋友食左kikusan roll同辣雞肉碎溫泉蛋飯。Kikusan roll有8件,每件既size比一般手卷細d,但上面既吞拿魚碎、海膽同三文魚籽分量相當慷慨,仲多過d飯,一啖一粒咁食好方便。食落d飯軟硬度適中,配埋入口就化開、油脂味幾香既吞拿魚碎同埋鮮甜既海膽,粒粒三文魚籽係口中爆開,幾種味融合埋一齊好和諧,成口都係海洋味xd,口感好好,68蚊真係好抵食至於辣雞肉碎溫泉蛋飯就相對失色,雞肉碎無咩雞味反而有d太鹹,似普通照燒汁味,肉質唔算滑,辣味完全黎自大概佔配料4分1既連核既辣椒碎,飯底係普通珍珠米,溫泉蛋不過不失,蛋白嫩滑,亦做到流心效果,但蛋香比辣味同鹹味蓋過,將碟飯撈匀之後唔太覺有蛋係飯裡面,唔同材料既味道亦未融合到。可能因為kikusan roll太高質,顯得

至於辣雞肉碎溫泉蛋飯就相對失色,雞肉碎無咩雞味反而有d太鹹,似普通照燒汁味,肉質唔算滑,辣味完全黎自大概佔配料4分1既連核既辣椒碎,飯底係普通珍珠米,溫泉蛋不過不失,蛋白嫩滑,亦做到流心效果,但蛋香比辣味同鹹味蓋過,將碟飯撈匀之後唔太覺有蛋係飯裡面,唔同材料既味道亦未融合到。可能因為kikusan roll太高質,顯得個飯麻麻地。

5蚊加配既烏龍茶無咩特別,但好適合食完咁多野之後清清喉嚨。

整體而言,餐廳環境乾淨舒服,食物亦都唔差,kikusan roll性價比高,值得encore,但其實係唔太feel到fusion元素
Kikusan  roll
辣雞肉碎溫泉蛋飯