2023-07-15
今次就嚟到呢間手工甜品糕點主打的日式木系咖啡店,食佢哋嘅人氣開心果凍糕!店舖細細的,排排坐的感覺。門口的蛋糕櫃有好多款蛋糕,好吸引,另外一啲要雪住嘅蛋糕甜品就一條條字條咁掛住嚟睇。🍰 開心果terrine (HK$65).好厚切的方形凍糕,深淺綠2色有層次感的,配好多好多開心果仁,只看已經勁吸引🤤.淺綠色的口感比較軟滑creamy,可能用咗比較多whipped cream🫢.深綠色的口感比較實正啲硬身啲啲,可能加多咗無鹽牛油和酸忌廉,也食到微酸的味道,不過我也覺得質地好似膠一啲😅.我覺得開心果味可以再濃郁啲會更好食呀☕️ 單品可可茶 (HK$60).真係好濃郁的可可味,同而可以減少食凍糕的肥膩感.不過一路飲一路會懷疑,點解呢杯茶可以咁可可味但又不是可可粉沖㗎喎😂走嘅時候,見到蛋糕櫃仲有好吸引的蛋糕,令我忍唔住外賣咗兩件🤤🍰 天使之鈴 / 可麗露 (HK$36).當晚的飯後甜品,一切開聽到嗰種清脆聲,真係外皮香脆可口,入面好靚的啫喱狀的冧酒吉士醬,微微酒香的😋🍰 超濃厚黑朱古力蛋糕 (HK$55).蛋糕質地好鬆軟,軟綿,竟然一點也不覺得膩,真係有驚喜!.朱古力味香濃不太甜,但我覺得未去到「
🍰 開心果terrine (HK$65)
.我覺得開心果味可以再濃郁啲會更好食呀
☕️ 單品可可茶 (HK$60)
.真係好濃郁的可可味,同而可以減少食凍糕的肥膩感
🍰 天使之鈴 / 可麗露 (HK$36)
🍰 超濃厚黑朱古力蛋糕 (HK$55)
.蛋糕質地好鬆軟,軟綿,竟然一點也不覺得膩,真係有驚喜!
.朱古力味香濃不太甜,但我覺得未去到「超濃」🫢