人愈大,大家都有自己的工作,家庭,朋友,要約齊人食飯好似好難咁~ 所以唔理啦~ 約得幾多得幾多啦~ 今日就同埋2個好姊妹一齊黎試新野~第一次食尼泊爾x印度菜....唔知好唔好食架呢? 以前食印度菜,第一個地方就係諗到去重慶,估唔到上環都有喎!以前印度菜俾我的印象就係濃味香料重,以為今次都係咁,點知反而有驚喜!由於我地一早打黎訂左位,所以其實都唔洗等位,加上佢唔係響大馬路,所以其實餐廳都唔算好多人店內環境舒適,雖然店面不大,但不會有好迫o既感覺再黎睇睇餐牌先~食其他國家菜式,因為唔熟悉o既關係,都怕叫錯野食而中伏而呢間餐廳o既餐牌中英對照,咁就唔洗怕啦!! 出街食飯要食菜係我o既要求,好似均衡d,健康d咁~ 哈哈~由於另一位朋友仲未到,而我同另一位又已經肚餓到一個點,所以我地就決定點d小食,食住等呢個Masala papad,又薄又脆,上面配有香草同椒粒,食落帶點微辣,十分惹味我地叫完野食,侍應就拎左呢2塊烤薄脆黎之前響印度食過,一直念念不忘,估唔到今次可以食返~齊人之後,我地再點埋其他主菜因為我同另一位朋友都唔食羊,所以我地點左串燒五香雞件煮o既方法同一般印度烤雞差不多,但值得一讚係雞

店內環境舒適,雖然店面不大,但不會有好迫o既感覺

再黎睇睇餐牌先~
食其他國家菜式,因為唔熟悉o既關係,都怕叫錯野食而中伏
而呢間餐廳o既餐牌中英對照,咁就唔洗怕啦!!

出街食飯要食菜係我o既要求,好似均衡d,健康d咁~ 哈哈~
凱撒沙律
masala papad

我地叫完野食,侍應就拎左呢2塊烤薄脆黎
之前響印度食過,一直念念不忘,估唔到今次可以食返~
前菜 (好似係送o既)
齊人之後,我地再點埋其他主菜

因為我同另一位朋友都唔食羊,所以我地點左串燒五香雞件

煮o既方法同一般印度烤雞差不多,但值得一讚係雞件唔會好乾好DRY
串燒雞塊
*** 重點推介 *** 蒜蓉辣蟹
蒜蓉味濃,超級惹味
將剩下的蒜蓉碎夾包食

如果你係蒜蓉控,你一定會對佢念念不忘

唯一係份量略嫌少左d囉~~ 唔夠喉囉!!! hahahaha
蒜蓉辣椒炒蟹
食印度餐當然唔少得食傳統o既印度烤薄餅啦

個人覺得芝士味好食過牛油味o既....但唔知點解牛油味貴d
印度烤薄餅
烤薄餅除左可以包辣蟹果d蒜蓉食之外,用佢d醬汁黎沾包亦十分好味架~

印度菜好多款食物都係有汁,例如咖哩汁

所以我地單點左2款印度烤薄餅(芝士同牛油味)就大派用場喇
香葉咖喱雞
我都提過啦~ 出街食飯就點都唔夠住家飯健康架啦~ 特別係蔬菜攝取唔足夠,所以我又特別要求多點一個蒜蓉炒西蘭花,平衡一下丫嘛!! 嘻嘻
蒜蓉炒西蘭花
我地仲分別叫左3杯特飲

左:充滿熱帶風情o既colada (椰子。芒果)
中:充滿冰涼感覺o既splash (薄荷。橙。檸檬)
右:充滿甜美感覺o既smoothies (香蕉。草莓)
特色飲品
今晚同好姊妹互相吹水,傾下近況,而且食物質素良好,加上店員亦十分親切有禮
我地都有一個好滿足o既晚上~ Namaste

題外話/補充資料: 如果大家有學過瑜珈都會聽過Namaste,呢句係印度話,意思係合十講Thank you! 同時有向神致謝意,有bless的意思喔!! 所以有機會見朋友,分享美食,聊聊近況,在忙碌的工作中找刑一點放鬆的空間,真在是一件值得感恩的事~
2015-09-04
masala papad
前菜 (好似係送o既)
串燒雞塊
蒜蓉辣椒炒蟹