2021-07-21
女友人帶我嚟食師傅發板,感覺新鮮,而且每一樣都食得出師傅用心製作,高質。薄脆鱈魚乾我哋一坐低嘅時候店員就排隊上一份俾我哋,眼看是普通嘅魷魚絲,食落去香脆,有啲食平時薄脆豬肉紙嘅感覺,估唔到係咁香口。青魚北海道白玉粟米沙律青魚唔使講超級新鮮,我第一次生食粟米,呢個北海道白玉粟米真係超級甜仲好多汁,一試難忘。軟骨免治雞肉棒肉質軟林林,中間夾雜着一少量雞軟骨,增加左口感。點埋呢個生雞蛋,更加滑嘅感覺。店員介紹依個係走地雞嘅雞肉而且呢隻雞係飲礦泉水長大。淮山海雲酸酸甜甜,係一個好開胃嘅小食。磯燒鮑魚鮑魚唔會燒得過熟,大大隻嘅南非鮑魚。松葉蟹味噌甲羅燒超級多嘅蟹肉,用嚟點落嗰啲翠玉瓜,有中和嘅感覺,入邊有少少,紫蘇葉嘅味道。牛舌拖羅第一次食牛脷係咁爽口彈牙,佢淨係用咗牛脷中間嘅部份,嗰個部位最嫩滑,口感一流。白鰻串燒師傅話係先蒸熟後燒佢,上面加咗啲柚子皮。識落淡淡的柚子清香,配上師傅自家製嘅鰻魚汁,鰻魚香脆可口。豚肉粟米芯豚肉燒得好香,包住入邊嘅鹿兒島粟米芯,有爽脆嘅感覺,感覺好配合。牛肋骨條肉串甜甜地,牛肋條肉軟綿綿,唔會過熟,配埋上面嘅芥末醬汁,別有一番風味。昆布清湯米餅我都係第一次食依種清
薄脆鱈魚乾
青魚北海道白玉粟米沙律
軟骨免治雞肉棒
淮山海雲
酸酸甜甜,係一個好開胃嘅小食。
磯燒鮑魚
鮑魚唔會燒得過熟,大大隻嘅南非鮑魚。
松葉蟹味噌甲羅燒
牛舌拖羅
白鰻串燒
豚肉粟米芯
牛肋骨條肉串
昆布清湯米餅
我都係第一次食依種清湯米餅,米餅識落有啲似飯焦嘅感覺,煙煙韌韌。湯底有昆布嘅青香味,加埋少少菇菌類,可以舒緩頭先食咗好多肉類嘅油膩感覺。
冧酒焦糖燒菠蘿
菠蘿上面有啲焦糖嘅感覺,好甜帶有少少酒香。
雲尼拿乳酪年糕
雲呢拿乳酪味道好濃郁,芝士年糕外面燒過有少少脆口,入邊有軟林林嘅芝士。