2021-04-02
今日放工同女朋友過黎上環食晚餐,係上環地鐵站後面孖沙街轉角位見到間叫「我愛慢煮」嘅餐廳玻璃望到入面好似幾chill咁,今晚就次呢間啦!之前對慢煮嘅認識唔深。原來慢煮嘅原理係餐廳會配搭好慢煮嘅時間同溫度配方,以較長嘅時間泡製食材,更可以保持食材嘅原汁原味同鎖住肉汁。 餐廳嘅裝修簡單得黎都有特色,好多掛牆嘅霓虹燈同裝飾去表達愛。餐牌有好多種唔同種類嘅慢煮肉類,有唔同級別嘅牛扒,豬扒同豬鞍,連少見d嘅鴨腿都有。除左肉類都有其他海鮮類,沙律,小食等等,今日主要黎品嚐下慢煮肉類同其他煮法嘅分別~============================== 蟹肉蝦仁沙律 $88食主菜之前食個沙律先,估唔到沙律都好有心思,蟹肉份量多,啖啖沙律都有蟹肉。蝦仁係落鑊炒過嘅,熱辣辣嘅蝦仁配埋沙律醬同黑醋汁嘅沙律,夠哂開胃 芝士溫泉蛋大啡菇 $38芝士嘅份量蓋過成個大啡菇,賣相已經夠吸引切開溫泉蛋啲蛋汁標哂出黎,芝士、溫泉蛋加上大啡菇飽滿嘅菇汁,好正! 美國安格斯特級平鐵牛扒 $118 配 烤露荀苗 $28慢煮茶式黎喇!擺盤好靚,牛扒放係露荀苗上面。估唔到118蚊就可以食到大大塊牛扒,價錢夠相宜!切開大約係
芝士嘅份量蓋過成個大啡菇,賣相已經夠吸引
由於女朋友比較鐘意食雞,所以另一味慢煮就叫左半隻慢煮春雞。春雞呈金黃色,好吸引,切開係啱啱好熟嘅狀態,咬落雞嘅肉質非常嫩滑,一啲都唔「鞋」口,點埋餐廳秘製嘅蜜糖芥末醬甜甜地更好食!半隻雞好快就俾我地清哂!
今日深深感受到慢煮嘅威力,似乎我都要買番支慢煮棒試下先!
我愛慢煮 (孖沙街)
📍上環孖沙街15-17號孖寶樓地舖