2018-03-30 1700 瀏覽
喺西環長大雖然搬走左幾年,但呢幾年隨住港鐵既配套亦係西環發展得好好既時期,所以我地久不久都會去搵食順便探吓朋友懷緬吓。朋友就介紹西寶城附近有條小巷有間湘菜唔錯,老公聽到就哂發青光要去試。喺店內有8成食客係國內人,心想一定好正宗。每檯都有一碟碟紅卜卜辣椒,都驚好多野唔啱食。原來辣度有唔辣、小、中、大辣點既。一場黎到,加上老公中意食辣,大家互就點了小辣。先遞上2碟前菜。香辣串串蝦(小辣)一串串既蝦雖然比辣椒遮蓋住,咬開蝦殼係好鮮味,好香既感覺,蝦殼仲鬆鬆脆可以食埋㗎~子姜子雞(小辣)最近食得太多,都有胃脹胃氣,中醫叫我唔好食麻辣野,因為辣椒對我體質唔好。而薑比較益脾胃,可以多吃。所以呢個子姜子雞啱哂寒底既我。試左粒青椒,非常辣吞不下。但係薑爆香咗加埋雞油煮出黎就好惹味,雞肉都好滑。紅燒黃花魚(小辣)以為係普通煎魚咁,原來係有埋小爐仔點埋火上檯,紅燒汁有薑蒜,小辣帶甜。煎封左既黃花魚,魚皮特別香,魚肉鮮嫩沒半點腥味,又唔多骨,好快食哂吖雜糧包一份8個,熱辣辣好香軟,有黑糖、麥香。反轉有個小窩放甜梅菜,幾有風味!
先遞上2碟前菜。

香辣串串蝦(小辣)
香辣串串蝦

子姜子雞(小辣)
子姜子雞

紅燒黃花魚(小辣)

香辣串串蝦
子姜子雞