2021-11-07
上個星期萬聖節打算去中環玩,夜晚就過咗嚟銅鑼灣呢邊搵嘢食先,呢間中菜好似幾出名,香港都好難得有呢類型嘅菜式,所以同朋友都好有興趣試吓。入到去有種古色古香嘅風味,有保留港式同茶記嘅風格,幾特別環境乾淨坐得好舒服。食物選擇方面好多,有大量特色小菜,仲有好多優惠嘅晚市套餐,我哋揀咗幾個推薦菜!《椒鹽焗鮑魚四隻》$148見到呢度嘅椒鹽鮑魚都幾受歡迎,出到嚟比我想像中細隻,但勝在真係好味,椒鹽味好重,又夠香,鮑魚新鮮,好味!《金磚豆腐配花枝餅》$108呢個同樣都係推薦菜。一直都好鍾意食椒鹽豆腐,細細粒又嫩滑,食到停唔到口!加上呢個花枝餅真係非常好味😋好多花枝粒喺入面,用豬肉釀成煎得又香,推薦!《優惠孖寶D》$288呢個孖寶幾抵,有脆皮豬手同埋大澳海味雜菜煲,兩個都係受歡迎菜式,亦都係呢度嘅招牌菜。呢個脆皮豬手應該係我食過數一數二最好味,皮勁脆,豬手肉一啲都唔乾,識落仲有啲筋位感覺食咗好多膠原蛋白,好正!而海味雜菜煲勁多料,好多魚乾、魷魚,勁正!食滿$400有蟹送🥰加餸!全部菜都好高質好好味,呢餐真係好滿意。
《椒鹽焗鮑魚四隻》$148
《金磚豆腐配花枝餅》$108