2017-10-11
中環咁大,野食一定唔少,整區感覺比較高尚,可能主要都係有識之士既集中地吧!外國人又多,差唔多周街啲人都講英文。今日膽粗粗同朋友去左間西餐廳,feel like an odd!餐廳離地鐵站口兩三分鐘,而且係大馬路邊。位置唔錯,經過一定見到。望入餐廳,都係開放式為主,設計有點歐陸風岩岩先有一班外國人埋單呢!牆身滿佈油畫,好有藝術氣息!樓底較高,好有空間感。牆身既圖案都好有藝術氣息餐廳有一個略具規模既酒櫃,都有唔少酒!再過少少就係水吧,設計幾方便。用櫃將各種酒放好,好睇之餘又方便自己再過就係廚房了!睇到廚師烹調處理各種食物,味道超香值得一提既係酒煙味唔大,可能油煙大既都會係入邊廚房處理。坐底第一時間睇menu! 真係書到用時方恨少餐廳充滿西班牙文!?總之唔覺得佢係英文,如果唔係每樣野都有英文係旁邊,我今晚唔知點叫野食材疏學淺,是但點一杯draught算了。。。。estrella dame聽講係西班牙最原始既一種啤酒,味道唔錯,係清淡類型。麥味唔太重,但有一種淡淡既甜。而menu寫哂係墊枱紙上,夠哂方便先上左一份ham croquetas係炸黑毛豬火腿球,平時黑豚打邊爐就試得多,拎去炸真係未試
牆身滿佈油畫,好有藝術氣息!
樓底較高,好有空間感。牆身既圖案都好有藝術氣息
餐廳有一個略具規模既酒櫃,都有唔少酒!
坐底第一時間睇menu! 真係書到用時方恨少
材疏學淺,是但點一杯draught算了。。。。
而menu寫哂係墊枱紙上,夠哂方便
先上左一份ham croquetas
係炸黑毛豬火腿球,平時黑豚打邊爐就試得多,拎去炸真係未試過!
切開唔係實心,半流質狀,應該係薯蓉同忌廉包住火腿肉粒去炸!外皮入口香脆,入邊既餡料好滑好creamy,食到好甜既薯蓉同火腿粒,味道唔錯
再黎一份cristal bread! 呢份法包既口感超有趣!雖然薄身,但入口非常鬆脆,同時因為蕃茄既水份而異常多汁! 第一次試到呢種乾與濕之間既對比,加上蒜粒同香料,味道非常豐富
tomato sauce mixd mediterranean vegetables 64°C egg
沙律無揀傳統既沙律菜,第一次試燴雜菜,濕身既雜菜沙律原來都係唔錯既選擇!
蕃茄味十分香甜,微微既酸更令人開胃!就咁食會有少少偏咸,但撈埋隻蛋之後perfect!! 加蛋醬之後味道淡左,但入口更滑更香甜,而且蔬菜都係偏腍,十分juicy
而見到menu有grilled quail!!十分難得,因為即使中菜都好少見有鵪鶉呢!
而佢既醬汁都比較特別,係西班牙杏仁醬。食落真係有粒粒杏仁,十分香口醬汁以甜椒,蕃茄,辣椒粉配製,微辣之餘別有風味。而鵪鶉都係腿肉,雖然骨幼,但都係係比較無肉食。另外比較失色既係無肉味,雞有雞味,魚有魚味,但鵪鶉自身既肉味欠缺,可以因為凍肉既關係吧
grilled ribeye真係第一次試!
平時食既肉眼都係配黑椒汁或燒汁,呢度既燒肉眼都係重配料多過汁。
除左香草汁,仲有蒜粒,紅椒粒,食得出仲有微酸又清新既lemon zent
第一次食到有蔬菜香甜又清新既燒牛肉
另外我見餐廳好多枱都有點,我都點左一份spaniah omelette of potato一上枱既時間超香蛋味
切開入邊,係又腍又粉既薯仔,但唔係smash potato,仲食到有一粒粒既薯仔。
蛋香加上澱粉質既香,兩者帶出令人難以抗拒既香甜。加上沙律醬味道更鮮味
第一次食西班牙菜,感覺上西班牙菜既調味比較多,都係大量既,青紅椒,蒜粒同蕃茄。雖然配料多,但不失食材既味道,而且都非常開胃