2019-10-31 258 瀏覽
🇭🇰#香港捐窿捐罅記首嘗Omakase 終於令我嘅飲食人生邁進一大步😂成日都喺網上睇到好多有關廚師發板嘅影片🌝一直都好想試,但奈何價錢實在太高😂而且搵唔到人同我食,所以一路都冇機會食😂依家終於有機會食,廚師發板就即係「信任廚師」佢哋會用最新鮮嘅食材做菜俾你🤫 你只要跟着食就得,由於日日嘅食材都可能唔同,所以基本上係冇餐牌嘅,😂我嗰日去食係一個靚仔師傅照顧我哋兩個😂 成餐飯都食咗兩個半鐘🤫 而且每樣菜都會解釋🤫真係一生難忘嘅經歷😂-🍣花 廚師發辦🍣($1280)前菜 係水母刺生同松葉蟹肉🦀 水母刺身真係第一次食 食落十分之爽口🤤 松葉蟹肉🦀就食落非常鮮甜 十分新鮮😂.之後就上個中拖羅刺身,有個蛋黃醋比你解油膩🤤食入口魚油味好重🙋🏻‍♂️ .鮪口魚刺身加海膽,食落海膽嘅鮮味好突出,仲加咗黑松露酸汁,不過就食唔出啦😂.之後嚟咗一個拼盤🙋🏻‍♂️最突出係個魚肝🐟食落甜甜地又creamy 仲帶有小小紅酒味🍷真係無得輸😊 食完要閉上眼享受下🙂.煎鰤魚既魚油味十分之重,但係有少少過熟🤒所以肉質比較鞋,不過好多魚類都有呢個問題🙃所以都係最鍾意食蒸魚😂.A5和牛🐮係熊本嘅🥰 仲用咗火槍燒左一陣,食落入口即融
🇭🇰#香港捐窿捐罅記
首嘗Omakase 終於令我嘅飲食人生邁進一大步😂
成日都喺網上睇到好多有關廚師發板嘅影片🌝
🍣花 廚師發辦🍣($1280)

A5和牛🐮係熊本嘅🥰 仲用咗火槍燒左一陣,食落入口即融🐷油香味超重🤤一口成功將你帶上天堂🤔食完又跌返落凡間😭

之後師傅開始上壽司俾我哋🍣 幾舊壽司入面最鍾意食海膽壽司🙋🏻‍♂️ 海膽係由北海道過嚟,食落十分之creamy,好似個海洋係你個口入面爆發😂食極都唔會厭🤫

最後出場嘅係大拖羅🐟配番茄黃瓜發,大拖羅燒過一陣,入口即溶,魚油味大爆😄完全比得上A5和牛🐖我連續食十粒都冇問題,輕鬆🤒 記得放咗入口之後含住佢🐮等佢慢慢融,人生一大樂事🤣

單尾係哈蜜瓜🍈師傅話喺SOGO買要成幾百蚊一個🌝 食落好甜好多汁🤣 一咬落去全部爆曬出嚟😂完全明白點解要賣咁貴

🎈 銅鑼灣謝斐道477-481號肇明大廈2樓
平均傷害:$1280