餐廳: 十里洋場
資訊:

另一位由細識到大既好朋友L小姐,相約替我慶生☺️☺️ 可能年紀開始大(!?😆),大家都揀食中菜,選擇多啲而且環境亦都適合坐得耐😄 L小姐揀選了銅鑼灣利園二期既<十里洋場>食lunch,而我也是第一次來這裡,試試什麼是淮揚菜😄餐廳裝潢有點古色古香,燈光不是很光猛果種,而是夕陽燈光帶點點滄桑感😆 食物種類繁多,望上去似上海菜食材。📍前菜三味:麻辣豬軟骨粒、手拍青瓜、西芹麻辣豬軟骨肉:幾腍同時有少少咬口,帶少少辣幾惹味,唔錯。手拍青瓜,幾爽亦有少少麻油味,幾開胃。西芹:正常味道,冇咩特別。📍太雕醉乳鴿第一次食呢道前菜,擺盤幾靚,排返一隻乳鴿樣子,有體面。至於味道上,用上花雕酒調調味,有酒香,而且肉厚,可以講係啖啖肉,幾好食,唔錯唔錯📍蜜汁脆黃鱔另一款前菜,賣相亦不錯。黃鱔炸過後,再用蜜糖汁再炒幾炒上碟,即炸即炒即上。黃鱔用蜜糖汁炒過後依然很脆口,就好似食薯片咁脆身,香口惹味,會繼續想放入口食😆😆📍鮮茄蛋疙瘩疙瘩即係用粉團搓出來的,即係麵食既同類。這道主食細細碗,用上蕃茄、雞蛋、菇菌類烹調而成。湯底幾清甜,配有蕃茄蛋係幾開胃,但就略嫌疙瘩大舊,太粉團感,如果細舊點就會好好多,相對容

📍前菜三味:麻辣豬軟骨粒、手拍青瓜、西芹

麻辣豬軟骨肉:幾腍同時有少少咬口,帶少少辣幾惹味,唔錯。

手拍青瓜,幾爽亦有少少麻油味,幾開胃。

西芹:正常味道,冇咩特別。
前菜

📍太雕醉乳鴿

太雕醉乳鴿

📍蜜汁脆黃鱔

蜜汁脆黃鱔

📍鮮茄蛋疙瘩

疙瘩即係用粉團搓出來的,即係麵食既同類。這道主食細細碗,用上蕃茄、雞蛋、菇菌類烹調而成。湯底幾清甜,配有蕃茄蛋係幾開胃,但就略嫌疙瘩大舊,太粉團感,如果細舊點就會好好多,相對容易入口。
鮮茄蛋疙瘩

📍涼拌胡椒萵荀蟶子

也是開味前菜😅😆 L小姐好想食蟶子。萵荀切絲,用上麻油,胡椒調味,而蟶子份量起碼都有5-6隻😆 有咬口唔會過老,呢款煮得幾好食
涼拌胡椒萵荀蟶子

📍鐵板灌湯生煎飽

這也是即叫即整,由我地落單到上菜,大概30分鐘左右,餐廳職員都提點我地要小心鐵板。由於用鐵板盛著,生煎飽真的很熱很燙口,而且飽亦煎得脆口,當咬到飽中心,湯汁即時流出,燙口而且肉汁鮮甜,很好味。都話熱既食物係最好味啦,呢款真心推介
鐵板灌湯生煎包

餐廳播放著懷舊國語歌,好有老上海既味道,而在這裡用餐也不用擔心太嘈吵。餐廳職員都密密手沖水和執碟,亦沒有趕食客結帳,服務都可以呀。和L小姐邊食邊食計,起碼逗留了3小時☺️☺️😆 過了一個愉快的中午😇

事後食評:-

味道:4.0/5.0