2021-03-11
奶蓋熱潮持續,之前見好多人都推薦過nuttea,同埋每次經過都見到排隊,今次終於試到。其實個menu都有好多款茶飲種類,首選梗係先試試大熱嘅奶蓋茶。四季春堅果奶蓋$35個奶蓋好厚實,差唔多佔咗成杯茶嘅三分一,感覺好足料。朋友仔仲實測過拎一個鐘返到公司,個奶蓋係無沉到。奶蓋個質感其實更近似於蛋糕cream,同埋佢太厚啱開始都做唔到一啖飲奶蓋同茶。店舖都有提供到小剷子去食個奶蓋,但係街唔方便都無拎到。至於茶方面,就選擇咗半糖。茶底都比較普通,溝埋奶蓋飲,只會飲到奶蓋嘅味。如果係對茶比較有要求的話可能就唔推薦了。整體來講,個人比分4/10 。奶蓋算特別,但飽腹感太強,飲完已經係唔需要食正餐。奶蓋控有興趣可以一試,而本人比較中意清新少少的,可能就暫時不會再回購。
四季春堅果奶蓋$35
四季春堅果奶蓋茶