2019-01-22
今日路過杏花新城見到有幾間餐廳新開張,我被這裡的日式裝修吸引住,周圍都有櫻花的裝飾,窗口全是落地玻璃,光線充足,餐廳環境唔錯,所以決定今日午餐就食呢間!入座後我們立即睇點餐紙,有前後2頁,一邊中文一邊英文,除了拉麵仲有小食,丼飯,飲品,甜品選擇!由於我們未入門口前已經發現<鹽味拉麵>限時優惠,既然咁抵食,我決定食呢一款!朋友就選擇了<醬油灸燒五花叉燒拉麵>和<叉燒丼>!再加<蟹肉忌廉薯餅>!<鹽味拉麵>
鹽味湯頭清澈中帶著鮮甜味,配上叉燒切得剛剛好,肉質香嫩柔軟,加上大量的綠白蔥花,滿滿地鋪在麵上,十分好味!<醬油灸燒五花叉燒拉麵>
深色醬油湯頭有著濃厚味道,又不會太咸!叉燒以火烤香表面,有微醺嘅味道!拉麵麵條軟硬適中,不會浸在湯太耐而變軟!額外追加木耳,連拉麵一齊食好爽口!!<叉燒丼>
這是迷你版的叉燒丼,飯上放滿粒粒厚切叉燒,淋上芝麻醬,黑椒和綠白蔥花,睇起上來配答很怪,想不到味道都算可以!!但叉燒比較乾,食起來無叉燒拉麵的叉燒咁好味!!<蟹肉忌廉薯餅>
<鹽味拉麵> 鹽味湯頭清澈中帶著鮮甜味,配上叉燒切得剛剛好,肉質香嫩柔軟,加上大量的綠白蔥花,滿滿地鋪在麵上,十分好味!
<醬油灸燒五花叉燒拉麵> 深色醬油湯頭有著濃厚味道,又不會太咸!叉燒以火烤香表面,有微醺嘅味道!拉麵麵條軟硬適中,不會浸在湯太耐而變軟!額外追加木耳,連拉麵一齊食好爽口!!
<叉燒丼> 這是迷你版的叉燒丼,飯上放滿粒粒厚切叉燒,淋上芝麻醬,黑椒和綠白蔥花,睇起上來配答很怪,想不到味道都算可以!!但叉燒比較乾,食起來無叉燒拉麵的叉燒咁好味!!
<蟹肉忌廉薯餅> 薯餅炸到金黃色,咬開一啖出哂煙!!外脆內軟,蟹肉唔算好多,但柔軟的奶油加上鹹鹹地的味道,又幾好食,不過實在太炸,有點熱氣,要買返杯涼茶清下熱!!
整體來講,餐廳環境不錯,食物都幾好,但價錢有點點貴!