之前見旺角既潮福成日大排長龍,一直都好想試下,今日去開新蒲崗先知原來有分店,而且唔洗排隊,所以就去試啦店內有個海鮮區,menu上既海鮮都係係呢度即叫即捉上來,好新鮮呢~因為第一次食蒸汽鍋,唔識叫幾多先飽,所以叫左一人一個餐,套餐分別有$298/位 同 $398/位,我地睇落覺得後者幾抵食,所以揀左後者首先店員會係個鍋度放米,淮山同瑤柱,最後就有粥品嚐啦野生花竹蝦好大隻啊!時間調較得好好,剛剛熟,彈牙又爽口南非新鮮鮑魚肥美肉厚,口感爽脆彈牙,鮮味十足美國石蠔肥大肉厚漲卜卜,淡淡既海水味,味道鮮甜象拔蚌仔加了薑片提升鮮味,預先切好小件的象拔蚌仔肉質十分爽脆日本大元貝加了少許蒜泥蔥花,粉絲吸收了元貝既精華,好鮮甜,預先剪成小片既裙邊彈牙有嚼勁紐西蘭馬刀貝沒有殼大肉小既情況,每一顆都很厚肉,新鮮味美食完海鮮到蟲草花新鮮雞,雞味唔太濃,但肉質嫩滑雜瓜籃係南瓜,芋頭,粟米最後拿走蒸架,鍋上既瑤柱淮山粥就煮好了!所有海鮮水都落入左呢鍋粥度,雖然煮既時間唔夠,沒有軟滑綿綿既質感,但係有海鮮既咸味同鮮甜,好好味啊最後仲有西瓜做飯後水果

瑤柱新鮮淮山粥
首先店員會係個鍋度放米,淮山同瑤柱,最後就有粥品嚐啦
野生花竹蝦
好大隻啊!時間調較得好好,剛剛熟,彈牙又爽口
南非鮮鮑魚
南非新鮮鮑魚
肥美肉厚,口感爽脆彈牙,鮮味十足
美國石蠔
肥大肉厚漲卜卜,淡淡既海水味,味道鮮甜
象拔蚌仔
加了薑片提升鮮味,預先切好小件的象拔蚌仔肉質十分爽脆
紐西蘭馬刀貝
沒有殼大肉小既情況,每一顆都很厚肉,新鮮味美
蟲草花新鮮雞
食完海鮮到蟲草花新鮮雞,雞味唔太濃,但肉質嫩滑
雜瓜籃
雜瓜籃係南瓜,芋頭,粟米
最後仲有西瓜做飯後水果

南非鮮鮑魚