2019-08-25
中菜自己去得多就係大牌檔,貪鑊氣夠香,反而酒樓唔多試過,今次屋企人介紹呢間高檔既粵菜餐廳,話好多菜色都好值得試。屋企平時食飯前都會飲碗湯先,出黎食飯都想飲多啲湯水補補,唔會咁dry,名廚阿寶靚湯煲得好鮮甜,最正既係佢會俾埋湯料你享用,認真真材實料! 乳鴿炸到表皮香脆,肉質嫩滑,一啲都唔霉,想叫完一隻又一隻。金磚豆腐係今日既MVP,雖然好似樣樣野都係炸物,但呢個真係唔可以錯過。薄薄既外層脆漿,內層既豆腐滑溜溜,一啲都唔會老同嚡,好似豆腐花既texture 咁。自己本身對陳皮都幾抗拒,但屋企人係咁推薦新會陳皮香酥骨,炸粉唔厚唔會太油,佢蘸既陳皮醬係一個大大既加分位,佢係可以解炸物既油膩感,陳皮香出奇地同香酥骨好夾。最後都係要啲菜黎中和下我呢隻食肉獸,杞子花膠濃湯浸時蔬既湯底係精華,白菜仔吸哂個湯既味道,非常鮮甜。
乳鴿炸到表皮香脆,肉質嫩滑,一啲都唔霉,想叫完一隻又一隻。